Centralna banka BiH očekuje nešto snažniji rast gospodarstva BiH

CB BiH/FB/PR
Centralna banka BiH, Sarajevo, BiH, Foto: CB BiH/FB/PR

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) u najnovijoj rundi makroekonomskih projekcija za period 2024.-2026. godine očekuje nešto snažniji rast gospodarske aktivnosti u srednjem roku nego što je prognozirao u prethodnom krugu.

“Prema sadašnjim projekcijama, u 2024. godini očekujemo realni rast BDP-a od 2,6 posto, a dinamika rasta će se intenzivirati do razine od 3,3 posto na kraju projekcijskog horizonta. U sljedeće tri godine očekujemo postupno slabljenje inflatornih pritisaka. I dalje procjenjujemo da najveći doprinos inflaciji, mjereno indeksom potrošačkih cijena, dolazi od rasta cijena na domaćem tržištu. U odnosu na prethodni krug projekcija, vrijednosti svih ključnih makroekonomskih varijabli su blago korigirane za 2024. i 2025. godinu”, navode iz Centralne banke BiH.

Predviđeni realni godišnji rast gospodarske aktivnosti od 2,6 posto 2024. godine i dalje je ispod dugogodišnjeg prosjeka, napominje Banka.

“Nakon slabljenja inflatornog pritiska izvjestan je blagi porast stope realnog rasta BDP-a do kraja projekcijskog razdoblja, iako se projicirane stope mogu ocijeniti dosta slabima s obzirom na stupanj razvijenosti zemlje. Trendovi u ključnim makroekonomske varijable su nepromijenjene u odnosu na prošlogodišnje jesenske projekcije, s izuzetkom izvoza. Kratkoročni izgledi za vanjsku trgovinu su prilično slabi, a postupni oporavak možemo očekivati od druge polovice 2024. Ovakva kretanja u vanjskoj trgovini su. odraz zaoštravanja financijskih uvjeta i gospodarskih kretanja među glavnim trgovinskim partnerima, koji je najveći makroekonomski agregat koji će biti glavni pokretač gospodarskog rasta. Njegov udio u ukupnom BDP-u, u 2024. godini procjenjuje se na 67,9 posto i ima blagi trend rasta. u horizontu projekcija zbog smanjenja udjela neto izvoza zbog niže konkurentnosti i slabijeg doprinosa investicija U ovom krugu projekcija posebno je jaka revizija službenih podataka o investicijama u nacionalnim računima. U prethodnom krugu projekcija realna ulaganja u prvom polugodištu bilježe godišnji rast od 12,6 posto, a novom objavom (početak travnja 2024.) realna ulaganja u prvom polugodištu prethodne godine bilježe rast od 4,8 posto, a dodatno je usporen u drugom polugodištu. I u ovom krugu projekcija ističemo da su naglašeni rizici iz međunarodnog okruženja koji se prvenstveno odnose na smanjenje konkurentnosti europskog gospodarstva, dugoročnu inflaciju i geopolitičku nestabilnost vezanu uz ratove na Bliskom istoku i Ukrajini, prema prognozama“, navodi se u službenoj objavi.

Nakon prošlogodišnjih 6,1 posto, Centralna banka procjenjuje usporavanje inflacije na razinu od 2,6 posto u 2024. godini. U iduće dvije godine horizonta projekcija očekujem daljnje slabljenje inflacije, na razinu od dva posto u 2025. godini, odnosno 1,7 posto u 2026. godini.

U idućem razdoblju očekuje se da će najznačajniji doprinos rastu cijena dati administrativne cijene, prvenstveno električne energije, dionice prehrane i prijevoza te ostale domaće cijene.

Očekuje se da će ukupna inflacija ostati niža od temeljne inflacije. Nešto viša stopa temeljne inflacije od ukupne inflacije implicira da domaće cijene znatno više utječu na inflaciju u BiH nego cijene roba na međunarodnom tržištu u 2024. godini, zbog povećanja minimalne plaće (na početku tekuće godine u FBiH porasla za 3,9 posto, a u RS za 28,6 posto), te rast profitnih marži u brojnim djelatnostima, što uzrokuje inflatornu spiralu i nastavak sve izraženijeg rasta jedinične cijene rada, dodaje se u ovoj prognozi središnje banke BiH.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari