Poljska središnja banka u gubitku od 4,81 milijardu eura u 2023.

Pixabay.com
Poljski zlot, Foto: Pixabay.com

Nacionalna banka Poljske (NBP) ostvarila je gubitak od 20,8 milijardi zlota odnosno 4,81 milijardu eura u 2023. godini, u usporedbi s gubitkom od 16,9 milijardi zlota ili 3,91 milijardom eura prethodne godine, navodi se financijskom izvješću.

U izvješću se navodi i utjecaj jakog zlota, koji je ojačao od parlamentarnih izbora u listopadu. Zlot trenutno vrijedi oko 23 eurocenta, prema važećem tečaju, te je značajno utjecao na financijske rezultate središnje banke jer utječe na iznos rezervi, uključujući one u stranim valutama.

Središnja banka je u priopćenju rekla da je negativan rezultat tečajnih razlika na rezultat 2023. iznosio 31 milijardu zlota odnosno 7,17 milijardi eura.

Nova vladajuća koalicija u Poljskoj, koja je preuzela vlast krajem prošle godine, želi guvernera NBP-a Adama Glapinskog izvesti pred državni sud, djelomično zbog ovih problema.

Također, guverner se suočava i s optužbama za kršenje ustavnih pravila koja su banku spriječila u financiranju državnog zaduživanja tijekom pandemije COVID-19, zavaravajući ministarstvo financija, kako navodi Reuters, o rezultatima banke i govoreći ministarstvu financija prošlog kolovoza da bi banka mogla zaraditi šest milijardi zlota dobit u 2023. godini što je ekvivalentno 1,39 milijarde eura.

Glapinskog nova vlast optužuje i da nije dovoljno neovisan od prethodne nacionalističke vlasti.

Glapinski je pojasnio da je razlika između procjene iz kolovoza 2023. godine rezultata banke i konačnog gubitka banke uzrokovana jačanjem zlota od izbora te da je svoj posao uvijek radio neovisno o političkom utjecaju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari