Centeno: Rast kamatnih stopa nije ugrozio gospodarski rast eurozone

Zgrada Evropske centralne banke u Frankfurtu / Foto: Pixabay

Prema riječima člana Upravnog vijeća Europske središnje banke i bivšeg portugalskog ministra financija Maria Centena, povećanje kamatnih stopa ECB-a bez presedana neće smanjiti gospodarski rast u eurozoni.

“Gospodarstvo je dobro reagiralo – naše gospodarstvo i dalje raste, iako sporijim tempom”, rekao je Centeno.

Dok kreatori politike obilježavaju kraj kampanje za pooštravanje kamatnih stopa dok se inflacija polako vraća na ciljanih 2 posto, neki kritičari kažu da bi se povećanja kamatnih stopa mogla protegnuti i nakon sljedeća dva sastanka središnje banke u lipnju i srpnju, piše Bloomberg.

Oni koji se zalažu za što skorije zaustavljanje poskupljenja ističu njemačku recesiju koja je potvrđena prošli tjedan, kao i sporiji od očekivanog porast potrošačkih cijena ovog mjeseca u Španjolskoj.

Rezultati objavljeni u utorak bili su “ispod tržišnih očekivanja, što znači da usporavamo inflaciju”, rekao je Centeno, koji je i na čelu portugalske središnje banke.

O tome kako je u posljednje vrijeme reagirala eurozona znat će se više u četvrtak, kada će biti objavljeni najnoviji podaci o inflaciji u ovom bloku zemalja, ali i u ostalim gospodarstvima Europske unije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari