Čelnik Bundesbanke najavljuje nova povećanja kamatnih stopa

Foto: Bundesbank

Europska središnja banka (ECB) podigla je kamatne stope sedam puta od srpnja u nastojanju da ohladi inflaciju, ali to vjerojatno nije kraj, nagovijestio je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel.

“Još nismo dobili bitku protiv inflacije. Inflacija je usporila posljednjih mjeseci, ali je još uvijek prejaka”, rekao je Nagel u utorak za Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi DPA.

Početkom svibnja ECB ponovno je korigirao referentnu kamatnu stopu, iako je porast od 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto, bio manji nego prethodnih šest puta.

“Mogao sam zamisliti povećanje od 0,5 pp, ali svejedno smo najavili još povećanja. Poruka mora biti jasna – još nismo gotovi, a kamatne stope bi trebale nastaviti rasti”, rekao je Nagel.

ECB nastoji zadržati inflaciju na prosječnoj razini od najviše dva posto godišnje. Stopa inflacije je, međutim, već mjesecima na značajno višoj vrijednosti.

U travnju su potrošačke cijene u eurozoni porasle točno sedam posto. U Njemačkoj je, prema preliminarnim podacima, godišnja stopa iznosila 7,2 posto.

“Inflacija će se značajno usporiti, ali ćemo vjerojatno morati pričekati do početka 2025. na održivu stopu ispod dva posto u Njemačkoj”, procjenjuje Nagel.

Dodao je da se kamatne stope u eurozoni moraju povećati kako bi se usporila inflacija.

“Čak i kada budu dovoljno visoke za to, trebat će vremena dok inflacija ne postane održiva”, naglasio je bankar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari