Carinski plan EU, usmjeren na kineska električna vozila, mogao bi potkopati zelenu tranziciju Europe

Freepik.com
Carine na električne automobile, Foto: Freepik.com

Plan Europske unije o uvođenju dodatnih carina na uvoz kineskih električnih vozila potkopat će vlastitu zelenu i niskougljičnu transformaciju i globalni odgovor na klimatske promjene, izjavio je Li Chao, glasnogovornik Nacionalnog povjerenstva za razvitak i reforme na tiskovnoj konferenciji.

Europska komisija predstavila je sredinom lipnja preliminarnu odluku o uvođenju privremenih carina na električna vozila uvezena iz Kine nakon antisubvencijskog ispitnog postupka. Unaprijed objavljene carine kreću se od 17,4 posto do 38,1 posto, uz standardnu carinu od deset posto na vozila, koja je već na snazi.

Zanemarujući činjenice i pravila i predviđajući ishode, istraga je zapravo naoružana i politizirana, ugrožavajući pošteno tržišno natjecanje u ime njezine zaštite. Praksa je u potpunosti dokazala da kratkovidni trgovinski protekcionizam nije opcija“, rekao je Li.

Predložene carine ako se provedu, prenosi People’s Daily Online, ne samo da bi naštetile kineskim poduzećima, već bi i ometale dugoročni zdrav razvoj poduzeća iz EU-a, kao i poremetile i narušile globalnu automobilsku industriju i lance opskrbe, uključujući dionicu unutar EU-a, upozorio je glasnogovornik Nacionalnog povjerenstva za razvitak i reforme.

Li je napomenuo i da bi takve mjere ne samo naštetile interesima potrošača u EU, već i pogoršale ovisnost EU o stranim fosilnim gorivima, kao i otežale napore EU u pogledu zelene i niskougljične transformacije.

„Kina podržava autokompanije svih zemalja u sudjelovanju u poštenom tržišnom natjecanju i posvećena je održavanju stabilnosti globalne automobilske industrije i lanaca opskrbe“, rekao je Li.

Izrazio je i nadu da će EU razborito razmišljati i djelovati, poštivati temeljne gospodarske zakone i pravila Svjetske trgovinske organizacije, slušati pozive vlastite industrije i ispravljati svoje pogrešne prakse.

6 Odgovora

  1. Naravno da ce to reci kad ce im ove mjere otezati poslovanje na trzistima u EU.. ali Kina im zaista nije ostavila nikakvu drugu mogucnost osim uvođenja tih carina..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari