Capital One kupuje Discover za više od 35 milijardi dolara

Wikimedia Commons/Duane Lempke
Capital One, Foto: Wikimedia Commons/Duane Lempke

Capital One kupuje Discover Financial Services za 35,3 milijarde dolara te bi na taj način mogao ostvariti značajnu prednost u odnosu na ostale mreže za kartično plaćanje u SAD-u. Prema uvjetima dogovora, dioničari Discovera dobit će nešto više od jedne dionice Capital Onea za svaku dionicu Discovera koju posjeduju.

Ako sve bude išlo po planu, sadašnji dioničari Capital Onea posjedovat će 60 posto udjela u kombiniranoj tvrtki, dok će dioničari Discovera posjedovati preostalih 40 posto, prenosi CNN.

Iz Capital Onea su rekli kako vjeruju da će se ugovor zaključiti krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

S tržišnom procjenom od gotovo 28 milijardi dolara, Discover je znatno manji od ostale tri glavne mreže kreditnih kartica u SAD-u, a to su Visa, Mastercard i American Express.

No, preuzimanje Discovera dalo bi Capital Oneu veliku prednost u odnosu na konkurentske banke koje izdaju kreditne kartice kao što su JPMorgan Chase, Bank of America i Citigroup, koje same ne obrađuju transakcije.

Richard Fairbank, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Capital One, rekao je da će ugovor izgraditi mrežu plaćanja koja se može natjecati s najvećim mrežama plaćanja i tvrtkama za plaćanje.

Ugovor između Capital Onea i Discovera, ako ga regulatori odobre, također bi Capital Oneu dao i novi izvor prihoda od trgovačkih naknada koje prikuplja.

Trenutačno Capital One izdaje kreditne kartice s Mastercardom i Visom. Dogovor bi vjerojatno rezultirao prebacivanjem više njegovih kartica na Discover mrežu, izvijestio je Wall Street Journal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari