Broj zaposlenih u industriji pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Industrija, Foto: Pixabay/Pexels

Ukupan broj zaposlenih u industriji u siječnju ove godine manji je za 0,4 posto nego u prosincu, a u usporedbi sa prvim mjesecom prošle godine za 2,4 posto, otkrivaju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,9 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 1,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8,7 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 3,9 posto, odjeće, za 2,4 posto te metala za 2,3 posto.

Istovremeno je broj zaposlenih najviše rastao u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 3,7 posto, električne opreme, za 2,8 posto i proizvodnji tekstila za 2,2 posto.

Na godišnjoj razini, u siječnju je u prerađivačkoj industriji bilo za 2,6 posto manje zaposlenih, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija 2,2 posto, dok ih je u rudarstvu i vađenju bilo 0,1 posto više.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda i proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za po 27,6 posto, nakon čega slijedi proizvodnja kože i srodnih proizvoda s 12,4 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u siječnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom 2023. veća je za 3,1 posto.

8 Odgovora

  1. To je sve na godišnjoj razini, pratite na dugoročno, vidjet ćete da je situacija još i alarmantnija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari