Broj ozljeda na radu u EU u 2021. godini veći za šest posto

Pixabay.com
Ozljeda, ilustracija Foto: Pixabay.com

U Europskoj uniji u 2021. godini povećao se broj nesreća na radu za 150.941 ili šest posto u usporedbi s godinom prije, podaci su to Eurostata, statističkog ureda EU. Ukupno je bilo gotovo 2,88 milijuna ozljeda na radu zbog kojih su radnici morali izostati s posla četiri ili više dana.

U istoj godini je 3.347 nesreća na radu bilo sa smrtnim ishodom što je oko 0,1 posto od ukupnog broja nesreća. To je smanjenje od 11 slučajeva u usporedbi s 2020. godinom.

Prema Eurostatu, povećanje broja nesreća vjerojatno je povezano s gospodarskim oporavkom koji je uslijedio nakon općeg usporavanja 2020. godine zbog COVID-19 pandemije.

Obično se informacije o nesrećama i ozljedama na radu analiziraju na temelju njihove ozbiljnosti. Koliko je neka ozljeda bila ozbiljna procjenjuje se prema broju dana tijekom kojih radnik nije bilo sposoban za rad.

U 2021. godini najviše je bilo nesreća zbog kojih radnici nisu dolazili na posao sedam do 13 dana, ukupno 761.988 ili 26 posto. Na drugom mjestu su nesreće zbog kojih ljudi nisu radili od mjesec dana do tri mjeseca, 543.076 nesreća ili 19 posto od ukupnog broja. Treće po učestalosti bile su lakše vrste nesreća s izostancima od četiri do šest dana, njih je bilo 487.049 ili 17 posto od ukupnog broja nesreća.

Istodobno, najmanje je bilo nesreća sa smrtnim ishodom, a nesreće koje su rezultirale trajnom nesposobnošću za rad bile su druga rjeđa vrsta nesreća, 136.290 ili pet posto od ukupnog broja.

U 2021. godini gotovo svi sektori gospodarstva zabilježili su više nesreća nego u godini prije. Zanimljivo je da je sektor umjetnost, zabava i rekreacija zabilježio značajan porast nesreća i to 21 posto, a odmah nakon njega slijedi sektor administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti u kojem se broj nesreća povećao za 19 posto te sektor prijevoz i skladištenje za 15 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari