BRICS naklonjen ruskom prijedlogu o osnivanju burze žitarica

Pixabay.com
Žito, Foto: Pixabay.com

Članice skupine BRICS sve više podržavaju ruski prijedlog o osnivanju burze žitarica koja bi kupcima omogućila da ih nabavljaju izravno od proizvođača, izjavio je čelnik udruge ruskih izvoznika.

Kina i Indija najveći su proizvođači pšenice u svijetu, a Rusija je najveći izvoznik žitarica pa bi zajednička burza članica BRICS-a značajno utjecala i na druga svjetska tržišta. Uz tri velika proizvođača, članice BRICS-a su Brazil i Južnoafrička Republika, a od prošle godine obuhvaća i Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate.

Čelnik Ruske unije izvoznika žitarica Rusgrain Eduard Zernin rekao je Reutersu da se nada da će organizacijska pitanja burze biti riješena do ovogodišnjeg samita BRICS-a u ruskom gradu Kazanu. Prijedlog su podržale i druge zemlje te kompanije. Problem tradicionalnih robnih burzi je što na njima glavnu riječ imaju špekulanti, uključujući hedge fondove, objašnjava Zernin, što je dovelo do toga da su cijene niže od troškova proizvodnje.

“Izraz burza koristimo više kao referencu. U idealnom slučaju trebali bismo govoriti o modernom digitalnom tržištu”, kazao je Zernin.

Rusgrain je iznio ideju o burzi žitarica BRICS-a u prosincu lani, a početkom ožujka 2024. dobili su podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Hina. Pristup burzi imale bi i zemlje koje nisu članice BRICS-a, a cijene ne bi bile izražene u dolarima, napominje šef udruge ruskih izvoznika.

“Ne inzistiramo na isključivanju dolara iz plaćanja. No, za nas je ključna slobodna konverzija klirinške valute burze u rublje”, dodao je Zernin.

Predviđa se da će Rusija u sezoni 2023/2024. godine izvesti 65 milijuna metričkih tona žitarica, u odnosu na 60 milijuna tona izvezenih u 2022/2023. Analitičari IKAR-a prognoziraju da će izvesti oko 52 milijuna tona pšenice. SovEconovi izračuni pokazuju pak da bi trebalo biti izvezeno 48,6 milijuna tona.

“Izvoz žitarica za sada napreduje dobrim tempom, unatoč teškoćama s nagodbama, osiguranjem i financiranjem trgovine”, rekao je Zernin, dodajući da je do danas Rusija izvezla oko 47 milijuna tona žitarica, uključujući oko 36 milijuna tona pšenice.

Glavna su tržišta ruskih žitarica Turska, Egipat i Iran, ali porastao je i izvoz u Alžir, Indoneziju i Bangladeš.

“Kako bismo nadomjestili međunarodne posrednike koji su nestali iz naših opskrbnih lanaca, usredotočili smo se na žitnu diplomaciju, razvijajući izravne kontakte s najvećim svjetskim uvoznicima pšenice i drugih žitarica”, rekao je Zernin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari