Brent nafta 80,41 dolar po barelu

pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte blago rastu ovog jutra, ali se očekuje ipak da će do kraja dana snižavati, jer je zabrinutost zbog prekida opskrbe uzrokovanih sukobom Izraela i Hamasa smanjena što je povećalo brigu ulagača oko potražnje.

Fjučersi nafte Brent za siječanj porasli su za 40 centi, ili 0,5 posto te iznose 80,41 dolara po barelu, dok su fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte za prosinac iznosili 76,04 američka dolara, što je povećanje od 30 centi, ili 0,4 posto.

Tijekom tjedna, analizira Reuters, fjučersi nafte Brent niži su za 5,7 posto, dok je WTI manji za 5,9 posto od prošlog tjedna. Tri tjedna pada najduži su tjedni gubitnički niz za oba ugovora, od četverotjednog pada od sredine travnja do početka svibnja.

“Prijetnja od prekida opskrbe s Bliskog istoka nastavlja padati. Sukob je i dalje dobro ograničen unutar Gaze, unatoč zabrinutosti da će eskalirati jer susjedne arapske nacije pokažu svoje nezadovoljstvo”, navodi ANZ Research u bilješci u petak.

Osjećaj prekida opskrbe zbog sukoba Izraela i Hamasa jenjava jer raste zabrinutost oko potražnje, posebno iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Slabi kineski gospodarski podaci ovog tjedna povećali su zabrinutost zbog slabe potražnje. Uz to, rafinerije u Kini, najvećem kupcu sirove nafte od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije, tražile su manju opskrbu iz Saudijske Arabije za prosinac.

Međutim, analitičari iz Citija rekli su u bilješci u četvrtak da očekuju da će pritisak na dolje popustiti i da će se cijene oporaviti nakon što su početkom ovog tjedna pale na najnižu razinu od srpnja.

“Očekujemo da će se cijene konsolidirati i zadržavamo naše kratkoročne prognoze cijena uz podršku koja se očekuje od olakšanja održavanja rafinerija i promjene u omjeru rizika i nagrade za ulagače nakon nedavne rasprodaje”, rekao je Citi, prenosi Reuters.

Doista postoji veliki rizik od rasta u odnosu na trenutne razine, potencijal za Organizaciju zemalja izvoznica nafte i saveznike da pokušaju djelovati kako bi obranili cijene, dok su rizici opskrbe na Bliskom istoku i dalje povišeni“, navodi se u bilješkama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari