Boeing priznao krivnju i izbjegao suđenje, morat će platiti 243 milijuna dolara

Boeing, Foto: Saturnus/Pexels

Boeing je pristao priznati krivnju za optužbu za prijevaru nakon što su utvrđeno da su prekršili sporazum prema kojem su, nakon dvije kobne nesreće njezinih zrakoplova 737 Max u kojima je poginulo 346 putnika i članova posade, stvoriti novi sustav usklađenosti za otkrivanje i sprječavanje daljnjih prijevara.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je proizvođač aviona također pristao platiti kaznu od 243,6 milijuna dolara.

Međutim, obitelji poginulih na tim letovima kritizirale su dogovor koji je omogućio Boeingu da izbjegne punu odgovornost.

Priznanjem krivnje, piše BBC, Boeing će izbjeći suđenje za koje su se zalagale obitelji žrtava.

Tvrtka je u krizi još od tih, gotovo identičnih nesreća 2018. i 2019. koje su dovele do globalnog prizemljenja njihovih zrakoplova na više od godinu dana.

Potom su 2021. tužitelji optužili Boeing za zavjeru radi prijevare regulatora, navodeći da je prevario Saveznu upravu za zrakoplovstvo vezano uz sustav kontrole leta MCAS, ključan u obje nesreće.

Prema nagodbi, kaznenog progona nije trebalo biti ako tvrtka plati kaznu i uspješno završi trogodišnje razdoblje pojačanog praćenja i izvješćivanja.

Ali u siječnju, malo prije isteka tog roka, ploča na vratima Boeingovog zrakoplova Alaska Airlinesa eksplodirala je ubrzo nakon polijetanja i prisilila avion na slijetanje.

Boeingova odluka da se izjasni krivim i dalje je značajna mrlja na njihovoj reputaciji jer znači da tvrtka, koja je ugovorima vezana i za američku vladu, sada ima kriminalni dosje.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari