Obitelji poginulih u padu Boeingovih aviona traže 24,8 milijardi dolara odštete

Pexels.com
Boeing, ilustracija. Foto: Amar Preciado/Pexels

Obitelji žrtava u nesrećama dvaju zrakoplova Boeing 737 Max zatražile su kazneno gonjenje i novčanu kaznu od 24,8 milijardi dolara za “najsmrtonosniji korporativni zločin u povijesti SAD-a”.

Odvjetnik obitelji Paul Cassell naglasio je kako je iznos “opravdan i prikladan”. U pismu na 32 stranice u koje je BBC imao uvid, istaknuo je i da bi američka vlada trebala procesuirati one koji su vodili tvrtku 2018. i 2019., kada dok je 346 ljudi poginulo u dvije nesreće.

Inače, izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun ovoga je tjedna svjedočio pred Kongresom te se ispričao za “svu tugu koju su prouzročili”. Pritom je priznao i da je “tvrtka radila greške, ali je iz njih mnogo naučila”.

Reuters podsjeća kako je u listopadu 2018. godine svih 189 putnika na letu Lion Aira poginulo nakon što se zrakoplov srušio u Javansko more 13 minuta nakon polijetanja iz Jakarte.

Svega nekoliko mjeseci kasnije, točnije u ožujku 2019. zrakoplov Ethiopian Airlinesa srušio se šest minuta nakon polijetanja iz Addis Abebe. Svih 157 putnika je poginulo, nakon čega je utvrđeno da su obje nesreće prouzorčili neispravni sustavi kontrole leta.

Američko ministarstvo pravosuđa sada razmatra hoće li ponovno podići kaznenu prijavu protiv Boeinga u kojoj ih se, vezano uz te dvije nesreće, teretilo za prijevaru.

Optužba je mirovala otkako je tvrtka u nagodbi priznala da je dovela u zabludu regulatore zračne sigurnosti i obećala da će stvoriti novi sustav usklađenosti za otkrivanje i sprječavanje daljnjih prijevara.

Prošlog mjeseca tužitelji su utvrdili da je nagodba prekršena kada je ploča na vratima odletjela s aviona 737 Max tijekom leta Alaska Airlinesa u siječnju.

Odluka o ponovnom pokretanju slučaja bit će donesena do 7. srpnja.

10 Odgovora

  1. Da, žalosna i tragična priča. Ako i dobiju te odštete, ništa ne može poništiti tu tragediju. Želim im od sveg srca da izdrže!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari