Bivši predsjednik Uprave Zagrebačke banke dobit će 800 tisuća eura bonusa

Ivan Vlaho, bivši PU, foto: Zagrebačka banka

Zagrebačka banka izvijestila je Zagrebačku burzu u vezi poziva na Glavnu skupštinu dioničara te najavila i glavne točke koje će se na njoj raspraviti.

Skupština će se održati 19. lipnja 2024. s početkom u 11:00 sati u poslovnom objektu Banke u Zagrebu, Samoborska cesta 145, Jankomir 3/Edukacijski centar, prizemlje sa sljedećim dnevnim redom: 1) Odluka o prihvaćanju odnosa varijabilnih i fiksnih primitaka za 2023. godinu 2) Odluka o odobrenju Izvješća o primicima članova Uprave i Nadzornog odbora društva za 2023. godinu s izvješćem neovisnog revizora s neovisno izraženim uvjerenjem 3) Odluka o primjerenosti trenutnih članova Nadzornoga odbora Zagrebačke banke d.d. /redovna procjena primjerenosti za 2023. godinu/., poručeno je u prijedlogu glavnih točaka skupštine.

„Odobrava se isplata varijabilnog primitka za 2023. godinu za Predsjednika Uprave, Ivana Vlaho, čime se prihvaća viši odnos varijabilnih i fiksnih primitaka koji iznosi 1,46 varijabilnih primitaka prema 1,00 fiksnih primitaka. II. U skladu s utvrđenom individualnom razinom uspješnosti i važećim pravilima nagrađivanja, za Predsjednika Uprave, Ivana Vlaho, odobrava se individualni iznos varijabilnog primitka za 2023. godinu u ukupnom bruto iznosu od 800.000,00 eura. III. Provedba ove Odluke nema materijalnog utjecaja na održavanje adekvatne razine kapitala Zagrebačke banke d.d.“, navedeno je u obavijesti upućenoj financijskim institucijama.

Izvor: KPNG za Zagrebačku banku

Bonuse, naravno manje, će dobiti i ostali članovi Uprave, a u pozivu na Glavnu skupštinu revizijska kuća KPNG detaljno je obradila primitke članova Uprave, Nadzornog odbora, kao i prosječne primitke zaposlenika banke.

„Gornja granica varijabilnih primitaka postavljena je na visini ukupnih godišnjih fiksnih primitaka, uz mogućnost da se uveća do dvostrukog godišnjeg iznosa fiksnih primitaka uz odobrenje kvalificirane većine dioničara.“, podsjetili su na pravila u vezi najvišeg primitka članova Uprave.

Promjene u Upravi i rast dobiti obilježili ovu godinu

Temeljni kapital Banke podijeljen je na 320.241.955 redovnih dionica bez nominalnog iznosa, koje se u kompjutorskom sustavu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva vode s oznakom ZABA-R-A kao nematerijalizirani vrijednosni papiri na ime. Svaka dionica s pravom glasa daje pravo na jedan glas u Glavnoj skupštini Banke.

Podsjetimo, nakon što je Upravu ranije u travnju napustio njezin član Spas Blagovestov Vidarkinsky, potkraj spomenutog mjeseca došlo je do još jedne promjene u upravljačkoj strukturi Zagrebačke banke. Kao novi predsjednik Uprave imenovan je Dalibor Ćubela.

On je zamijenio Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria.

Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazalo je financijsko izvješće banke iz travnja ove godine.

U 2023. godini ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 450 milijuna eura, što je 89,1 posto više nego godinu prije.

Zagrebačka banka d.d.

Trg bana Josipa Jelačića 10, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
913.304.808,82 (2022.)
Broj zaposlenih:
3418 (2022.)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari