Belgijsko predsjedanje EU bit će ključno za daljnji razvoj europskog gospodarstva

Foto: Koninklijk Paleis, België/Palais royal

„Pozivamo nadolazeće belgijsko predsjedništvo da brzo usvoji prijedloge ključne za konkurentnost i razvoj europskih malih i srednjih poduzeća“, poruka je koju su uputili predsjednici i glavni direktori poslodavačkih organizacija, članica BusinessEurope, na konferenciji u Bruxellesu organiziranoj povodom skorašnjeg belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Hrvatsku udrugu poslodavaca predstavljala je glavna direktorica HUP-a Irena Weber te Marko Jurčić, direktor Odjela za politike EU i međunarodne poslove.

BusinessEurope je predstavio belgijskoj vladi svoje prioritete vezane uz njihovo predsjedanje od siječnja do lipnja 2024.

U sklopu posjeta Belgiji razmijenili su mišljenja i s Valdisom Dombrovskisom, izvršnim potpredsjednikom Europske komisije te bili u audijenciji kod belgijskog kralja Philippea.

„Europsko gospodarstvo još sporije raste u prvoj polovici 2023. Šest mjeseci belgijskog predsjedanja bit će ključni za njegov daljnji razvoj. Potrebno je stvoriti regulatorni okvir koji podržava tvrtke, uspostaviti ravnotežu između sigurnosti i otvorenosti te obogatiti Zeleni dogovor kroz Industrijski sporazum. EU treba aktivno sudjelovati u sklapanju trgovinskih sporazuma kako bi omogućila europskim tvrtkama pristup novim tržištima i ulaganjima“, naglasio je predsjednik BusinessEurope Fredrik Persson.

Konferencija je organizirana na poziv Udruge poslodavaca u Belgiji (VBO-FEB), čiji su predsjednik René Branders i izvršni direktor Pieter Timmermans također komentirali očekivanja u prvih šest mjeseci iduće godine.

„Federacija poduzeća u Belgiji s ponosom podržava BusinessEurope i njegove članice iz cijele Europe kako bismo se pripremili za nadolazeće belgijsko predsjedanje Vijećem EU. U ovim turbulentnim geopolitičkim vremenima, s težištem koje se pomaklo iz Europe, Belgija ima ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju Europe kao središta poslovanja, inovacija i ulaganja. Stoga se nadamo da će belgijsko predsjedništvo nastaviti postavljati konkurentnost u središte ambiciozne strategije za sljedeću europsku agendu”, istaknuli su.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari