Bayer u trećem tromjesečju poslovao s neto gubitkom od 4,57 milijardi eura

Pixabay.com
Zarada, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemački farmaceutski i agrokemijski div Bayer izvijestio je u srijedu da je i u trećem tromjesečju poslovao s gubitkom, uz manji prihod pod pritiskom problema u poslovanju s herbicidima na bazi glifosata i nepovoljnih valutnih tečajeva. U razdoblju od srpnja do rujna prihod mu je pao za 8,3 posto, na 10,34 milijarde eura, prenosi Hina.

Neto gubitak je iznosio 4,57 milijardi eura i nadovezao se na minus u razdoblju od travnja do lipnja od 1,89 milijardi eura. U trećem prošlogodišnjem razdoblju kompanija je poslovala s neto dobiti od 546 milijuna eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je u razdoblju od srpnja do rujna gotovo za trećinu, na 1,7 milijardi eura,

Poslovni rezultati odražavaju kontinuirani pad cijena herbicida glifosata. Bayerov prihod od prodaje herbicida Roundupa pao je u trećem tromjesečju nešto više od osam posto, na 10,3 milijarde eura. Roundup je razvila američka agrokemijska tvrtka Monsanto, koju je Bayer kupio 2018. godine.

Bayer se sada sučeljava s lavinom tužbi u kojima se tvrdi da sredstvo za uništavanje korova šteti zdravlju ljudi, uključujući i navodno izazivanje raka.

Uteg rezultatima bili su i valutni tečajevi, koji su smanjili prihod za 742 milijuna eura. U trećem prošlogodišnjem tromjesečju kompanija je navela njihov povoljan utjecaj u iznosu 940 milijuna eura.

Izvršni direktor Bayera Bill Anderson namjerava u ožujku iduće godine predstaviti plan o izmjeni korporativne strukture.

Bayer trenutačno razmatra više mogućnosti, uključujući odvajanje odjela za zdravlje potrošača odnosno odjela za znanost o usjevima, koji uključuje i agrokemijsko poslovanje i nekadašnji Monsanto i njegove problematične proizvode na bazi glifosata.

Kompanija je objavila da će do kraja iduće godine pojednostaviti upravljačku i koordinacijsku strukturu, što bi rezultiralo značajnim smanjenjem broja radnih mjesta.

U kolovozu procijenili su da bi im se prihod u ovoj godini trebao kretati u rasponu od 48,5 do 49,5 milijardi eura, kada se isključe promjene valutnih tečajeva. U prošloj godini iznosio je 50,7 milijardi eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari