Bayer signalizirao neto gubitak u drugom tromjesečju

Hina/Reuters
Kompanija Bayer Foto: Hina/Reuters, srpanj 2023.

Njemački proizvođač lijekova i pesticida Bayer snizio je procjene godišnje dobiti i upozorio da očekuje neto gubitak u drugom tromjesečju zbog otpisa imovine u poslovanju s herbicidima na bazi glifosata.

Kompanija sada u ovoj godini očekuje dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u rasponu od 11,3 do 11,8 milijardi eura, kada se isključe promjene valutnih tečajeva. Do sada očekivali su da će iznositi minimalno 12,5 milijardi eura. U 2022. iznosila je 13,5 milijardi eura.

Slobodni novčani tok bit će na nuli, procjenjuju u Bayeru, izmijenivši procjenu prema kojoj je trebao iznositi tri milijarde eura.

Prihod bi se trebao kretati, kako piše Hina, u rasponu od 48,5 do 49,5 milijardi eura, u usporedbi s dosadašnjom prognozom koja je skicirala raspon od 51 do 52 milijarde eura. “Na temelju očekivanih kretanja na tržištu, posebno poslovanja s glifosatom, Bayer također očekuje otpis nematerijalne imovine od približno 2,5 milijardi eura”, izvijestili su u izvanrednom priopćenju.

Kompanija će zbog toga drugo tromjesečje zaključiti s neto gubitkom od dvije milijarde eura, izračunali su, dodajući da će poslovno izvješće objaviti 8. kolovoza.

Već u svibnju upozorili su da će ovogodišnji rezultati biti na donjoj granici ciljanog raspona zbog ubrzanog rasta troškova i pada cijena herbicida na bazi glifosfata s prošlogodišnjih rekordnih razina.

U 2022. godini Bayerova prodaja herbicida poskočila je za 44 posto nakon što je uragan Ida naškodio konkurentskim proizvođačima, a ograničenjima pritisnuti kineski dobavljači nisu uspjeli nadoknaditi manjak. Budući su se konkurenti ove godine vratili na tržište, cijene herbicida padaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari