ASML u problemima zbog američkog straha od kineske tehnologije

Pixabay.com
Čip, ilustracija Foto: Pixabay.com

Američka vlada traži od saveznika da ograniče izvoz najsuvremenije opreme za proizvodnju čipova u Kinu, a zahtjeva i da se zabrani servisiranje strojeva prodanih velikom kupcu što je stvorilo probleme nizozemskom proizvođaču opreme za proizvodnju čipova ASML.

ASML je najveći proizvođač strojeva za izradu čipova u svijetu, a nizozemska vlada najavila je početkom mjeseca 2,5 milijardi eura ulaganja u infrastrukturu i poticaje za inozemnu radnu snagu kako bi ga zadržala da se ne preseli.

Nizozemska je bliski saveznik SAD-u i već je zabranila izvoz strojeva za proizvodnju najnovijih čipova, a SAD se navodno sprema zatražiti od Den Haaga da zabrani i njihovo servisiranje, ukazujući na sigurnosni rizik. ASML Kini prodaje uglavnom strojeve koji se koriste u manje naprednim proizvodnim procesima i ne iziskuju pribavljanje izvozne dozvole. Kompanija kineskim kupcima pruža i usluge održavanja.

SAD želi blokirati održavanje kako bi ciljanoj kineskoj kompaniji onemogućio proizvodnju čipova, objašnjava Reuters. ASML-ove strojeve iznimno je teško održavati i ako vlasnik nema pristup dijelovima i servisu, stroj će u određenom trenutku prestati raditi i proizvodnja će stati.

Samo prošle godine nizozemska kompanija prodala je kineskim kupcima opremu vrijednu više od šest milijardi eura. Njezini podaci ne otkrivaju koliko njih spada u kategoriju koja iziskuje pribavljanje dozvole jer se bazira na tehnologiji dubokog ultraljubičastog zračenja (DUV). Nizozemska vlada poništila je dio jedne dozvole, što po ASML-u utječe na mali broj njegovih kupaca u Kini.

Kompanija je u ožujku navela da je pribavila izvozne dozvole za servisiranje strojeva većine kineskih kupaca koje istječu 31. prosinca ove godine. Optimalni rad proizvodnih sustava zahtijeva ažuriranje softvera, ali kineski inženjeri znaju upravljati strojevima i mogli bi potražiti novi posao, ne budu li mogli raditi za ASML.

Većina dijelova ASML-ovih strojeva može se zamijeniti ili popraviti, ali ne i visoko specijalizirane leće i laseri. Kineski inženjeri mogli bi u određenim slučajevima riješiti problem dijelovima iz starih strojeva, ali nitko do sada nije pokušao koristiti novi stroj bez podrške njegovog nizozemskog proizvođača.

Posljedice zabrane servisiranja po ASML vjerojatno bi u početnoj fazi bile ograničene, prenosi Hina. Kina je lani s udjelom u prihodu od 29 posto zauzimala drugo mjesto na ljestvici ASML-ovih tržišta, nakon Tajvana i ispred Južne Koreje. ASML servisiranjem ostvaruje otprilike petinu ukupnog prihoda.

Na dulji rok zabrana bi mogla naškoditi ASML-ovoj dominantnoj tržišnoj poziciji i pomoći konkurenciji, japanskim kompanijama Nikon i Canon te kineskom SMEE-u. Važnu ulogu mogla bi na dulji rok odigrati i visoka motivacija kineskih proizvođača čipova da razviju alternativu ASML-ovoj opremi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari