Argentina ušla u recesiju nakon striktne politike štednje

Buenos Aires, Argentina. Foto: Mattheus de Moraes/Pexels

Argentina je u prvom tromjesečju ušla u recesiju, pokazali su službeni podaci, uz veću nezaposlenost u uvjetima politike striktne štednje koje je uveo predsjednik Javier Milei.

Njihov bruto domaći proizvod smanjio se i u razdoblju od siječnja do ožujka, i to za 2,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je statistički ured.

Pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom, pojašnjava Hina, označava tehničku recesiju.

Podaci statističkog ureda pokazali su da se gospodarska aktivnost smanjila i na godišnjoj razini, i to za 5,1 posto.

Tromjesečje na početku godine predstavlja prvo puno razdoblje pod Mileijem koji je preuzeo dužnost u prosincu, najavljujući oštro smanjenje potrošnje kako bi se uravnotežio proračun.

Novi argentinski predsjednik tvrdi da treba uvesti reda u državne financije, nakon višegodišnjeg proračunskog manjka i problema s povratom duga.

Njegov fokus na proračunski višak naišao je na dobru reakciju financijskih tržišta koja se očitovala u višim cijenama dionica i obveznica. Gospodarstvo je ipak pretrpjelo težak udarac, a siromaštvo je zahvatilo još šire slojeve društva.

Osobna potrošnja smanjila se u prvom tromjesečju za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a državna potrošnja za pet posto.

Uvoz je pao za 20,1 posto, dok je izvoz porastao za 26,1 posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari