Aktivnost u industriji eurozone pala i u kolovozu

pixabay.com
Pad industrijske aktivnosti, ilustracija Foto: Pixabay.com

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se i u kolovozu, iako blaže nego u srpnju, ali potražnja za industrijskim proizvodima ponovo je oštro pala, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone porastao je u kolovozu za 0,8 bodova u odnosu na srpanj, na 43,5 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, prenosi Hina.

Industrija eurozone bila je pod snažnim pritiskom i na sredini trećeg tromjesečja, zaključili su u HCOB-u, istaknuvši oštar pad novih i gotovo ispražnjene knjige starih narudžbi.

Nove narudžbe ponovo su oštro pale, naglašavaju u banci, dodajući da kompanije teško dolaze do novih poslova u inozemstvu. Ukupni obujam narudžbi, piše Hina, smanjuje se iz mjeseca u mjesec već dulje od godinu dana, napominju.

Troškovi inputa smanjili su se i u kolovozu i kompanije smanjuju i prodajne cijene kako bi osigurale prednost pred konkurencijom. Industrija bilježi pad u sva četiri vodeća gospodarstva, ali najgora je situacija ipak u Njemačkoj, ističe glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia.

“To će potaknuti tvrdnje da je Njemačka europski bolesnik, unatoč tome što i dalje spada u skupinu gospodarstava s najširim spektrom sektora”, dodao je de la Rubia.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari