A1 Hrvatska u 2023. ostvario ukupne prihode od 523,2 milijuna eura

Mobilni telefon, Foto: Jan Vašek from Pixabay

Telekom A1 Hrvatska prošle je godine ostvario ukupne prihode od 523,2 milijuna eura, što je za 11,7 posto više nego godinu ranije te operativnu dobit (EBITDA) od 188 milijuna eura ili 17,1 posto višu, kazali su iz tog telekoma i naveli da su ostvarili rekordna ulaganja od 203,9 milijuna eura.

Iz telekoma navode i da su lanjske investicije porasle za 150 posto u odnosu na 2022., prenosi Hina.

S porastom operativne dobiti (EBITDA) od 17,1 posto kompenzirali su povećane troškove, među kojima su osim ulaganja rasli i osnovni operativni troškovi zbog viših cijena električne energije, uređaja i cijene rada, čemu dodaju da su “ukupna primanja zaposlenika prošle godine rasla u prosjeku za 12 posto”.

U mobilnom segmentu poslovanja u 2023. zabilježili su porast broja korisnika za 2,8 posto u odnosu na 2022., kao i za šest posto veći prosječni prihod po korisniku (ARPU), dok su u fiksnom segmentu imali povećanje broja kućanstava s fiksnim pristupom internetu za 5,4 posto, uz blagi porast i prosječnog prihoda po priključku (ARPL) od 0,6 posto.

Komentirajući rezultate za 2023., glavni direktor za financije A1 Hrvatska Goran Angeleski ponovio je da su imali rekordne investicije u ubrzanu digitalizaciju gospodarstva i korisnika, ističući da s 800.000 priključaka početkom 2024. imaju i najveću gigabitnu fiksnu mrežu u Hrvatskoj.

“Do kraja 2025. doseći ćemo tom brzom mrežom milijun kućanstava ili 70 posto njih u Hrvatskoj, a moderniziramo i mobilnu mrežu s ciljem povećanja 5G pokrivenosti, koja sada obuhvaća 95 posto populacije. Planiramo i implementirali energetski efikasniju radijsku opremu, što je sve osnova za pružanje usluga prema mjeri i potrebama korisnika”, poručio je Angeleski.

Glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska Vladimir Skender naveo je da su u 2023. izgradili 140.000 gigabitnih, optičkih priključaka diljem Hrvatske te da je infrastrukturna oprema u njihovoj optičkoj mreži “spremna za sve potrebe korisnika u budućnosti”.

“Uz pomoć EU fondova A1 Hrvatska je izgradio i optičku mrežu za 45.000 kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina, a Solin je i prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom uz pomoć EU fondova. Do 2030. želimo postići da naši korisnici surfaju na potpuno zelenoj mreži”, kazao je Skender.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari