Zračna luka Heathrow pozitivno poslovala prvi puta od 2019.

pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Londonska zrakoplovna luka Heathrow izvijestila je da je u 2023. godini ponovo poslovala u plusu, prvi puta od pretpandemijske 2019., zbog oporavka međunarodnih putovanja.

Zračna luka zaključila je prošlu godinu s temeljnom dobiti prije oporezivanja od 38 milijuna funti odnosno 44 milijuna eura. U 2022. poslovala je s gubitkom od 684 milijuna funti ili 798,7 milijuna eura.

Prošlogodišnji rezultat prekinuo je negativan niz koji je počeo u 2020., prvoj godini pandemije.

„Godina 2023. bila je dobra za Heathrow, od izazovnog početka do sjajnog završetka. Znatno smo poboljšali uslugu klijentima i uspjeli ostvariti malu dobit, nakon tri uzastopne godine gubitaka”, rekao je nedavno imenovani izvršni direktor Heathrowa Thomas Woldbye.

Kroz Heathrow je lani prošlo 79,2 milijuna putnika za 28,6 posto više nego u 2022., uz najbolji rezultat u prosincu otkada je luka otvorena. Najprometnija godina bila je 2019. kada su zabilježili 80,9 milijuna putnika.

U ovoj godini očekuju obaranje tog rekorda, uz prognoziranih 81,4 milijuna putnika.

Grupa ipak upozorava na goleme troškovne izazove koje je pred njih postavio britanski regulator zrakoplovstva (CAA) zabranom dodatnog povećanja naknada za slijetanje.

Naknade će u 2024. realno biti manje za 20 posto, pa ćemo morati pažljivo ulagati i trošiti da bismo bili profitabilni u iduće tri godine, naglasio je Woldbye.

Krajem studenog španjolski infrastrukturni div Ferrovial objavio je da će prodati četvrtinu udjela u Heathrowu saudijskom stabilizacijskom fondu i francuskoj investicijskoj grupi Ardian za 2,4 milijarde funti odnosno 2,8 milijardi eura.

Ferrovial je do prodaje bio najveći dioničar najprometnije europske zračne luke, a vlasničke udjele drže i katarski i singapurski stabilizacijski fond, mirovinski fond Québeca, australski mirovinski fond i kineski China Investment Corporation and Universities Superannuation Scheme.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari