IATA: Zračni promet u 2023. globalno se oporavio

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Potražnja za zračnim prijevozom do kraja studenoga 2023. u svijetu je premašila 99 posto razine iz 2019., čemu je pridonio i porast ukupnog obujma prometa samo u studenom od gotovo 30 posto u odnosu na isti mjesec 2022., novi su podaci Međunarodne udruge za zračni prijevoz – IATA.

IATA (International Air Transport Association), udruga s oko 300 zrakoplovnih tvrtki u svijetu, koje ostvaruju oko 94 posto od ukupno ostvarenih redovnih letova u međunarodnom zračnom prometu, u novom je izvješću komentirala da se zračni promet u 2023. globalno oporavio.

U međunarodnoj putničkoj potražnji za letovima, IATA izdvaja azijsko-pacifičko područje, jer je pokazalo najsnažniji međugodišnji rast potražnje od čak 64 posto u odnosu na 2022., a i sve druge regije u svijetu su imale pozitivne pomake, prenosi Hina.

Od podataka za studeni 2023. godine, iz IATA-e iznose i da su međunarodni putnički kilometri dosegnuli razinu od 94,5 posto iz studenoga 2019., uz značajan porast domaćih putovanja od 35 posto u odnosu na studeni 2022. i za 6,7 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Tome je znatno pridonijela Kina, s rastom potražnje za letovima od 272 posto, uslijed oporavljanja od ograničenja putovanja nametnutih zbog Covida. Novi rekord dosegnut je i s domaćim putovanjima u SAD-u, s porastom od 9,1 posto u usporedbi sa studenim 2019., potaknut najviše velikom potražnjom tijekom praznika Dana zahvalnosti.

“Iako su međunarodna putovanja još uvijek 5,5 posto niža nego prije pandemije, razlika se brzo smanjuje. S druge strane, domaća tržišta od travnja dosljedno premašuju razine prije pandemije”, ističe glavni direktor IATA-e, Willie Walsh.

Među svjetskim regijama, osim najvećeg porasta prometa azijsko-pacifičkih zračnih prijevoznika, podaci IATA-e pokazuju da su i europski prijevoznici u studenom 2023. također zabilježili 15 posto veći promet nego u studenom 2022., uz povećanje kapaciteta za 15,2 posto i smanjenje faktora popunjenosti za 0,3 posto, na 83,3 posto.

Bliskoistočnim zračnim prijevoznicima promet je porastao u studenom lani za 18,6 posto u odnosu na isti mjesec u godini prije, dok je promet sjevernoameričkim prijevoznicima porastao za 14,3 posto, latinoameričkim za 20 posto, a afričkim za 22,1 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari