Zgrada “Name” postaje kulturno dobro i ostaje robna kuća

https://nama.hr/140godina/#bwg3/33
Robna kuća Nama, Zagreb Foto: Nama/Press/Galerija

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba zaštitio je građevine ali i trgovačku djelatnost robne kuće “Nama” u centru Zagreba, u Ilici 4-6 i Radićevoj 1, priopćio je Grad Zagreb.

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada donio je rješenje kojim se robna kuća Nama u Zagrebu, Ilica 4-6 i Radićeva 1, preventivno zaštićuje kao pojedinačno kulturno dobro do donošenja trajnog rješenja, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Rješenje je doneseno na rok od četiri godine”, istaknuto je u priopćenju.

Grad Zagreb donio je ovakvo rješenje kako bi svi mogući kupci Name zadržali njenu trgovačku namjenu, prenosi Hina, odnosno kako bi Zagreb nastavio imati robnu kuću na povijesnoj lokaciji na kojoj se ona nalazi već preko 100 godina.

„Mjere zaštite znače da je u cilju očuvanja i obnove vrijednosti i osobitosti koje predmetna građevina posjeduje, kao i očuvanja specifične ambijentalnosti i tradicije korištenja prostora u funkciji robne kuće, potrebno zadržati specifičnu namjenu kao i ulična pročelja, gabarite i katnost volumena, te očuvane izvorne dijelove interijera”, objasnili su u Gradu Zagrebu.

Trgovački sud u Zagrebu je 28. prosinca prošle godine, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name, utvrdio osnovanim zahtjev Croatia Osiguranja za suđenje u razumnom roku te je naložio donošenje odluke o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu do rujna ove godine.

Pozivajući se na prethodne presude, Croatia Osiguranje je isticao i da je napokon bila izvršena provedba potrebnih izmjena u zemljišnim knjigama te da ne postoje daljnje zapreke za pristup prodaji navedenih nekretnina. Nama (Narodni magazin) bila je jedan od najvećih lanaca robnih kuća u vrijeme Jugoslavije, a vrhunac je doživjela u osamdesetim godinama kada je znatno proširila poslovanje i imala 3.300 zaposlenih.

18 Odgovora

  1. Neka onda tako i ostane zauvijek! To je isto dio povijesti, pa neka se očuva kao takva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari