Završena izgradnja najveće solarne elektrane na Balkanu

pixabay.com
Solarne elektrane, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Izgradnja solarne elektrane Apriltsi, najveće elektrane ove vrste na Balkanu i u istočnoj Europi a koja se nalazi u Bugarskoj, je završena a preostali segmenti trebali bi biti uključeni do srpnja. Ovo postrojenje sastoji se od bifacijalnih panela s tragačima, postavljenih na nosače visoke 2,2 metra.

Paneli se postavljaju na nosače visine 2,2 metra, što omogućuje korištenje zemljišta i u poljoprivredne svrhe, odnosno kao agrosolar.

Na temelju softverskih izračuna iz podataka prikupljenih meteorološkim stanicama na licu mjesta, pametni uređaji za praćenje pomiču module u odnosu na položaj sunca kako bi optimizirali proizvodnju.

Druga osnovna funkcija takozvanih trackera ili tragača je postavljanje solarnih panela u najsigurniji horizontalni položaj tijekom jakih udara vjetra kako bi se izbjegla oštećenja.

Paneli u kompleksu Apriltsi imaju učinkovitost od 25,5 posto. Kineska tvrtka Anhui Huasun Energy isporučila je HJT panele tipa N, koji su bifacijalni odnosno iskorištavaju dnevnu svjetlost s obje strane.

Paneli su okrenuti od istoka prema zapadu, umjesto prema jugu, pa je proizvodnja električne energije ujutro i poslijepodne veća nego u podne. Stoga je solarna elektrana manje izložena dnevnim vršcima proizvodnje, kada su tržišne cijene niske i često negativne.

Jedan fotonaponski sustav u blizini Plovdiva vidljiv je na satelitskim snimkama, a 834.000 solarnih panela instalirano je u sklopu projekta Apriltsi. Maksimalni kapacitet te elektrane u općini Pazardžik u južnoj Bugarskoj je 400 megavata.

U sustav je do sada uključen 251 megavat, a preostali dijelovi su u fazi ispitivanja. Tvrtka ne planira spajanje baterija još najmanje godinu dana.

Tvrtka Real States, koju kontrolira investitor Ginka Vrbakova, izgradila je ovu elektranu u samo dvije godine.

Iz Real Statesa nisu objavili vrijednost investicije, no njena vrijednost se procjenjuje na oko 200 milijuna dolara po tržišnim cijenama. Velik dio financiranja osigurano je iz bankovnih kredita, prenosi Balkan Green Energy News. U projektu je sudjelovao i Hitachi Energy.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari