Završen remont rafinerije nafte Rijeka, počelo postupno pokretanje proizvodnje goriva

INA/Press
INA grupa: Rafinerija nafte, Rijeka, Foto: INA grupa/Press

Po završetku redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti, započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, riječka rafinerija još je korak bliže dovršetku transformacije u modernu europsku rafineriju, što je jedan od ključnih strateških ciljeva INA-e, priopćeno je iz ove tvrtke.

„Tijekom ovog 40 milijuna eura vrijednog remonta odrađene su brojne aktivnosti, poput čišćenja i pregleda više od 800 komada opreme u cijeloj rafineriji, kao i zamjena oko 40 komada najkritičnije opreme. Remont je bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza. Naime posljednji redovni remont odrađen je 2019. Drugi važan razlog predstavljaju radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u narednom razdoblju što će dodatno doprinijeti sigurnosti opskrbe tržišta“, navodi se u priopćenju.

Paralelno uz remont, provedeno je i osam investicijskih projekata, vrijednih više od 60 milijuna eura, koji će osigurati stabilan i učinkovit rad rafinerije u budućnosti.

„Zahvaljujući pravodobno planiranim aktivnostima, INA je osigurala dovoljne količine naftnih derivata s mediteranskog tržišta tijekom kompletnog razdoblja zastoja rafinerije. Posljedično, naši se kupci nisu susreli s nestašicama goriva. Svu domaću naftu proizvedenu za vrijeme remonta preradit ćemo u narednim mjesecima u našoj rafineriji. S obzirom na to da je idući remont planiran tek za pet godina, u tom razdoblju svu naftu proizvedenu u Hrvatskoj planiramo prerađivati u Rafineriji nafte Rijeka“, izjavio je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga.

INA grupa/Press
Rafinerija nafte, Rijeka, Foto: INA grupa/Press

Najvažniji investicijski projekti, nadogradnja postrojenja za atmosfersku destilaciju te zamjena četiri postojeće kondenzacijske turbine s elektromotorima i opremljenim sustavom frekvencijskog pogona poboljšali su energetsku učinkovitost rafinerije, ali i smanjili emisije CO2.

Nakon provedbe svih osam projekata i remonta, Rafinerija nafte Rijeka postala je energetski učinkovitija, ali i održivija.

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata.

Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska.

U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje u Hrvatskoj i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti.

Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

INA, d.d.

Avenija Većeslava Holjevca 10, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
4.653.332.215,68 (2022)
Broj zaposlenih:
3.080 (2022)

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari