Zaustavljena prodaja Celjskih mesnina: Slovensko tužilaštvo istražuje nezakonite transakcije

Val grupa
Mesna industrija Pivac, Foto: Val Grupa/PR

Mesna industrija Braća Pivac priopćila je prošli mjesec da je potpisala ugovor kojim ulazi u vlasnički udio Celjskih mesnina koje su prodavali Izidor Krivec i Danilo Dujović, no čini se da je sada došlo do problema. Slovenski mediji pišu kako je samo nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora celjski Okružni sud, na zahtjev Specijaliziranog državnog tužiteljstva, zabranio Krivecu prodaju ili zalog udjela od 60 posto u Celjskim mesninama.

Navedeni udio službeno je u vlasništvu austrijske tvrtke CM Invest koju su godinama kontrolirali Krivec i Dujović. Upravo preko te tvrtke, u kojoj je Dujović već prodao svojih 40 posto vlasničkog udjela Braći Pivac, hrvatska grupacija htjela je izvršiti preuzimanje Celjskih mesnina, prenosi Rtvslo.si.

Navodno je tužiteljstvo blokiralo prodaju zbog kaznenog postupka kojeg vode protiv Dujovića, a u kojem je prvoosumnjičeni Mirko Tuš, osnivač i dugogodišnji direktor lanca Engrotuš. Zbog toga Krivec barem šest mjeseci neće moći prodati većinski udio tvrtke.

Dujović je osumnjičen za kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja ili povjerenja u gospodarskom poslovanju. Transakcije koje tužiteljstvo istražuje datiraju iz 2010. godine, kada su Krivec i Dujović pokušavali na najbrži način vratiti kredite podignute za financiranje preuzimanja Celjskih mesnina. U istom razdoblju Tuševo poslovno carstvo bilo je sve bliže stečaj zbog prezaduženosti i propalih dogovora s bankama, piše Necenzurirano.si.

Prema saznanjima Državnog istražnog ureda (NPU), u to vrijeme došlo je do nekoliko transakcija između Engrotuša i Celjskih mesnina te tvrtke Radgonska Gorica. Navodno su povećavali stvarnu cijenu svojih nekretnina koje je Engrotuš kupovao i tako davao više novca, što je Engrotuš oštetilo za 30 milijuna eura, ali je povećalo dobit Celjskih mesnina i drugih povezanih tvrtki.

Taj dogovor bio je koristan za obje strane jer je Engrotuš tako umanjio mogućnost vraćanja kredita, kako tvrde iz policije. Naime, banke su zbog tih transakcija u 2011. Tuš grupi morale odobriti moratorij na otplatu više od sto milijuna eura dospjelih dugova. Nikada nisu dobili novac u cijelosti, a kasnije su ta potraživanja po nižim cijenama prodali financijskim fondovima.

Val Grupa/PR
Mesna industrija Pivac, Foto: Val Grupa/PR

Moratorij je razdoblje u kojem se odgađa izvršavanje svih legalnih obveza i otplate duga i koristi se samo u teškim situacijama kada je zbog objektivnih razloga otplata duga nemoguća.

Tužiteljstvo je na kraju procijenilo da bi u slučaju uspješnog procesuiranja mogli imati problema s povratom duga ako dođe do prodaje Celjske mesnine pa je zatražilo zabranu. No, moguće je da je za tako nešto sada kasno jer neki mediji špekuliraju da je Krivec već prepisao većinski udio Mesnoj industriji Braća Pivac.

“Preuzimamo one segmente poslovanja Celjskih mesnina u kojima su obje tvrtke usklađene, a to su poduzeća Celjske mesnine z’dežele, s pogonima za proizvodnju i preradu mesa te proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda, potom Pršutarna S’ Krasa te Celjske mesnine Storitve, koja se bave istom djelatnošću, a zapošljavaju osobe s invaliditetom. Segment proizvodnje vina i pjenušaca Radgonske gorice, koje obuhvaćaju državno poljoprivredno zemljište, nisu predmet interesa niti preuzimanja Mesne industrije Braća Pivac. Stjecanje većinskog udjela u CM Investu, u čijem su stopostotnom vlasništvu Celjske mesnine, podložno je prethodnom odobrenju nadležnih tijela”, priopćeno je u svibnju iz Mesne industrije Braća Pivac.

Trenutačno je u Hrvatskoj u tijeku istraga poslovanja tvrtke Vajda, koja posluje kao dio Grupe Pivac, zbog navodnih malverzacija s EU fondovima. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je prošli tjedan da sumnja da je došlo do subvencijskih prijevara i krivotvorenja isprava.

Ta tvrtka je, prema podacima CompanyWalla, prošlu godinu završila s nešto više od dva milijuna eura dobiti, a njenih 305 zaposlenih primilo je prosječnu bruto plaću u iznosu od 1.384,58 eura.

26 Odgovora

  1. Ta braća sve hoće da kupe, cijelu prehrambenu industriju na području cijele naše regije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari