Zatražen veći novac za prekograničnu suradnju

Interreg, foto: PR

U Šibeniku se održava konferencija o budućnosti Interrega u organizaciji Europskog odbora regija i suradnji s Interactom te hrvatskim predsjedništvom EUSAIR-a.

Uoči EUSAIR foruma, sudionici su pozvali na povećanje financijskih sredstava i snažniju ulogu teritorijalne suradnje, posebno s obzirom na moguće proširenje Unije.

Oko 150 milijuna europskih građana koji žive u pograničnim regijama glavni su korisnici projekata koji se provode u okviru Interrega, vodećeg programa Europske unije kojim se već gotovo 35 godina promiče teritorijalna suradnja preko regionalnih i nacionalnih granica.

„Nedavne krize, kao što su upravljanje dolaskom migranata, pandemija bolesti COVID-19 i ruska agresija na Ukrajinu, donijele su nove i još neviđene izazove za sve europske regije, a posebno one pogranične, koje su najizloženije tim problemima. Rješenje često proizlazi iz oslanjanja na znanje i resurse s obje strane granice, a upravo kao potpora za to osmišljen je Interreg.“, poruka je odaslana s prvog dana skupa.

Konferencija, foto: PR

Budućnost kohezijske politike
 
U mišljenju o budućnosti kohezijske politike, koje je Odbor regija nedavno jednoglasno usvojio, lokalni i regionalni čelnici zatražili su proračun za regionalnu politiku za razdoblje nakon 2027. koji bi trebao biti barem jednak onome za razdoblje 2021. – 2027. u realnim vrijednostima, dok bi iznos za program Interreg trebalo povećati i on bi trebao predstavljati najmanje 8 posto ukupnog iznosa. Time bi se omogućilo jačanje prekogranične suradnje, koja je bila usporena zbog ograničenja povezanih s bolešću COVID-19 i ruske agresije na Ukrajinu.

Više od 300 sudionika razmotrilo je načine kojima bi buduća teritorijalna suradnja mogla biti usmjerena na regionalne potrebe, zahvaljujući strateškoj viziji uz veću fleksibilnost, sinergiju, komplementarnost i lokalno osnaživanjeza brzo djelovanje.

Izražena stajališta doprinijet će daljnjem radu Odbora regija, posebno u vidu mišljenja o budućnosti europske teritorijalne suradnje nakon 2027., a koje je trenutno u pripremi.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari