Vučković: Pravodobnim mjerama očuvano domaće svinjogojstvo

Hina
Ministrica poljoprivrede RH, Marija Vučković, Foto: Hina/Dario Grzelj/prosinac 2023.

Pravodobnim suzbijanjem afričke svinjske kuge (ASK) očuvano je hrvatsko svinjogojstvo, proizvođačima pružena pomoć nizom mjera, a Ministarstvo poljoprivrede nastavlja dijalog i suradnju sa svim sudionicima u ovom procesu što uključuje i trgovačke lance, priopćeno je nakon sastanka ministrice poljoprivrede Hrvatske, Marije Vučković, i predstavnika trgovačkih lanaca o plasmanu svježeg svinjskog mesa.

Iz Ministarstva podsjećaju, prenosi Hina, da je Europska komisija podržala hrvatske mjere i aktivnosti provedene radi suzbijanja ASK kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja koja su bila pod rigoroznim mjerama kontrole bolesti.

„Time su sva područja u Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu ASK u domaćih svinja svrstana u zonu III, koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na tu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz te zone. Meso iz zone III u Republici Hrvatskoj je, kao što je slučaj i u drugim članicama Europske unije, posebno označeno“, priopćeno je iz ministarstva.

Ministrica Vučković je naglasila kako potrošači mogu biti mirni – ASK nije opasan za ljude, a meso koje se stavlja u promet prolazi sve kontrole te ne postoji javnozdravstveni rizik.

Zadnji slučaj izbijanja ASK-a na gospodarstvu u Hrvatskoj je zabilježen 29. studenog 2023. te su mjere koje je odredila znanost i struka donijele rezultate, a o daljnjem poštivanju mjera ovisi uspjeh u borbi protiv ASK i očuvanje svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari