Volkswagen razmatra zatvaranje tvornice Audija u Bruxellesu

Wikimedia Commons/Matti Blume
Audi Q8 e-tron, Foto: Wikimedia Commons/Matti Blume

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) naznačio je da bi mogao zatvoriti tvornicu Audija u Bruxellesu. Potražnja za Audijevim Q8 e-tronom, luksuznim električnim automobilom lansiranim 2018. godine, naglo je pala i uprava razmišlja o prekidu proizvodnje tog modela. Navodno se odluka može očekivati iduće godine.

Uprava se sprema pokrenuti postupak savjetovanja u potrazi za alternativnim rješenjima za tvornicu koja zapošljava oko 3.000 ljudi.

“Ako ne pronađemo alternativu, mogli bismo i ugasiti proizvodnju”, stoji u Audijevom priopćenju.

Pogon u Bruxellesu proizveo je lani oko 50.000 automobila, a uz slabu potražnju, muče ga i dugogodišnji strukturni izazovi, uključujući teškoće s preuređenjem zbog blizine velikog grada i visoki logistički troškovi.

U veljači je tvornica dva tjedna bila zatvorena zbog manjka dijelova, pa su isporuke kasnile, prenosi Hina. Uprava VW-a izdvojila je probleme u pogonu među razlozima za pad operativne dobiti od 20 posto u prvom tromjesečju. Glasnogovornik kompanije već je tada rekao da razmatraju mogućnosti promjena u proizvodnji.

Ovaj tjedan VW je upozorio da će ga potraga za alternativnom namjenom za tvornicu u Bruxellesu ili njezino zatvaranje i druge neplanirane stavke u ovoj godini koštati do 2,6 milijardi eura.

Volkswagen nije zatvorio pogon još od daleke 1988. godine kada su ugasili proizvodnju u američkom Westmorelandu.

Proizvođači automobila očekivali su snažniju potražnju za električnim vozilima i sada su u problemima, budući da su uložili puno novca u razvoj kapaciteta i tehnologije. Početkom godine Audi je upozorio da očekuje slabiju prodaju u 2024., predstavljajući istodobno nove modele i smanjujući troškove.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari