Vlasnik Yandexa izlazi iz Rusije u ugovoru vrijednom 5,2 milijarde dolara

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Yandex_main_office.jpg/2048px-Yandex_main_office.jpg
Glavna zgrada Yandex-a, Moskva, Rusija Foto: Wikimedia Commons/WikiFido

Yandex NV sklopio je ugovor vrijedan 475 milijardi rubalja odnosno 5,21 milijardu dolara za prodaju takozvanog “ruskog Google-a” skupini ruskih investitora, što predstavlja najveći korporativni izlazak iz Rusije otkako je počeo sukob Rusije i Ukrajine, prije gotovo dvije godine.

Dogovor, koji je osmislio Kremlj, doveo bi do toga da najveća ruska tehnološka tvrtka u potpunosti postane rusko vlasništvo, uključujući fond u konačnom vlasništvu naftne kompanije Lukoil, koji bi „zacementirao“ Yandexov odlazak iz zapadnih tehnoloških krugova.

Nekada viđen kao jedna od rijetkih ruskih tvrtki s potencijalom da postane globalno poduzeće, Yandex s Nasdaq-ove liste, razvio je vodeće online usluge, uključujući pretraživanje, oglašavanje i usluge prijevoza u Rusiji.

Njegov suosnivač, Arkadij Volozh, koji se preselio iz Rusije u Izrael 2014., oštro je kritizirao rusku invaziju Ukrajine kao “barbarsku” u kolovozu, što je navelo neke unutar Kremlja da poguraju nacionalizaciju Yandexa, objavio je Reuters.

Ali u konačnici, postignut je kompliciran dogovor, ocjenjuje Reuters, prema kojem bi Yandexova poduzeća koja ostvaruju više od 95 posto prihoda ostala u Rusiji i došla pod rusku kontrolu.

Kremlj, koji je pozdravio dogovor, bio je angažiran u pregovorima s Yandexom oko 18 mjeseci kako bi pokušao odvojiti ruske tvrtke od Yandex NV, odnosno nizozemske matične tvrtke.

Ugovorom se tržišna kapitalizacija Yandexa izračunava na 10,2 milijarde dolara, na temelju tromjesečnog ponderiranog prosjeka njegovih dionica na Moskovskoj burzi. Krajem 2021., prije ruske invazije, tržišna vrijednost Yandexa približila se 30 milijardi dolara.

Gotovo 88 posto Yandexove vlasničke strukture trenutno je u slobodnom prometu, s mnogim zapadnim fondovima među dioničarima. Yandex NV je u izjavi rekao da će se posao sastojati od gotovinskog ekvivalenta od najmanje 230 milijardi rubalja i od oko 176 milijuna Yandex NV dionica A klase.

„Gotovina će biti isplaćena u kineskim juanima izvan Rusije”, rekao je Yandex NV, dodajući da će prestati koristiti brend Yandex nakon završetka posla.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari