Vlasnik tvornice ambalaže u Belišću izvijestio o padu prihoda za 17 posto

Freepik.com/Rawpixel.com
Burze, Foto: Freepik.com/Rawpixel.com

Britanski proizvođač ambalaže DS Smith izvijestio je da je fiskalnu godinu zaključio sa znatno manjim prihodom i dobiti, istaknuvši slabu potražnju u uvjetima pogoršane situacije u gospodarstvu.

U fiskalnoj godini koja je završila u travnju 2024. prihod britanske kompanije smanjio se za 17 posto, na 8,06 milijardi eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva pao je za 16 posto. U gotovo istom postotku smanjena je i operativna dobit, koja je pala na 829 milijuna eura.

Obujam prodaje smanjio se za dva posto, uz poboljšanje na početku proljeća, ističu u britanskoj tvrtki. Uz tvornicu ambalaže u Belišću, DS Smith vlasnik je i Kaplasta iz Vojnića te Unijapapira.

“Makrogospodarsko okruženje ponovo je bilo izazovno, uz kontinuirano slabu opću tržišnu potražnju”, stoji u izvješću.

Najveći pad prodaje zabilježen je u sjevernoj Europi, prenosi Hina, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, ključno tržište za DS Smith zbog industrijskih odnosno klijenata u e-trgovini.

“Južna Europa bila je relativno otporna”, napominju u britanskoj tvrtki, a u istočnoj Europi i Sjevernoj Americi obujam prodaje snažno je porastao, navode.

Pozitivni trendovi u obujmu prodaje u drugoj polovini fiskalne 2023/2024. nastavljeni su i ovog proljeća, ističu u britanskoj tvrtki, dodajući da će u novoj fiskalnoj godini biti fokusirani na cijene, poslovnu efikasnost i strogu kontrolu troškova.

“Pojačana potražnja rezultira višim troškovima papira i drugih troškova inputa, očekujemo da će se to odraziti u povećanju cijena ambalaže i vjerojatno pozitivno utjecati na rezultate u drugoj polovini fiskalne 2024/2025. godine”, poručili su iz tvrtke.

Uprava je istaknula i da bi povezivanje s američkim International Paperom trebalo stvoriti globalnog lidera u segmentu održive ambalaže.

International Paper ponudio je povezivanje u travnju, u transakciji vrijednoj 6,7 milijardi eura. Nakon dovršetka spajanja dioničari DS Smitha postali bi vlasnici oko 33,7 posto dionica objedinjene tvrtke, a dioničari International Papera preostalih 66,3 posto. Zaključenje transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari