Američka tvrtka kupuje vlasnika tvornice ambalaže u Belišću za 6,7 milijardi eura

Freepik.com/DC Studio
Papirnate ambalaže, ilustracija Foto: Freepik.com/DC Studio

Američki proizvođač papira International Paper izvijestio je da je ponudio 6,7 milijardi eura za britanskog proizvođača ambalaže DS Smith, nadmašivši ponuđenom cijenom britanski Mondi.

Početkom ožujka 2024. Mondi je objavio da je postigao načelni dogovor o kupnji manjeg domaćeg konkurenta za malo više od šest milijardi eura.

DS Smith je izvijestio da je dobio ponude američke i britanske tvrtke, ali se International Paper sada obvezao na kupnju. Dva kandidata za novog vlasnika trebala su dostaviti obvezujuće ponude do 23. travnja.

Američka tvrtka želi proširiti poslovanje u Europi pa je za DS Smith ponudila višu cijenu. Nakon dovršetka spajanja dioničari DS Smitha postali bi vlasnici oko 33,7 posto dionica objedinjene tvrtke, a dioničari International Papera preostalih 66,3 posto.

DS Smith je priopćio da će dioničarima preporučiti da podrže povezivanje s International Paperom, prenosi Hina.

Američka tvrtka istaknula je, pak, da bi povezivanje moglo rezultirati gašenjem oko 400 radnih mjesta, ali je dodala da će prije eventualnih otkaza provesti temeljitu analizu. Zaključenje transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine.

Proizvođači papirnate ambalaže zapali su lani u teškoće zbog slabe potražnje i niskih cijena. Klijenti su u teškim tržišnim uvjetima praznili zalihe nagomilane u razdoblju procvata elektronske trgovine, uvjetovanog pandemijom.

U takvim je uvjetima prihod DS Smitha pao u ovoj godini, izvijestila je tvrtka. DS Smith je vlasnik tvornice ambalaže u Belišću, Kaplasta iz Vojnića i Unijapapira.

DS Smith Belišće Croatia d.o.o.

Vijenac Salamona Henricha Gutmanna 30, 31551, Belišće

Poslovni prihodi (EUR):
188.298.491,08 (2022)
Broj zaposlenih:
448 (2022)

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari