Vlada predložila opoziv predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića

Hina
Premijer Andrej Plenković, foto: Hina/arhiv

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici predložila Nadzornom odboru (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) da opozove dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, priopćeno je iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji, prenosi Hina.

“Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje”, rekao je Plenković.

Naime, splitsko općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku. Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog protupravne gradnje.

Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Općine Jelsa zaštićeno obalno područje, a na temelju Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Hrvatsku.

Tereti ga se kako je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Navodi se da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom, te preljevni bazen sa strojarnicom i cisternom za vodu.

Smjenu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića tražena je mjesecima, ponajprije zbog afere “plin za cent”. Plinska afera oko prodaje plina ispod cijene, zbog čega je HEP ostvario višemilijunske gubitke, otkrivena je ljetos.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari