Visoki trgovački sud u Zagrebu odlučio: Croatia banka mora platiti više od 25.000 eura

Pixabay.com
Sud, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nedavnom pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, 13. prosinca 2023., odlučeno je da je ništetna ugovorena naknada za prijevremenu otplatu kredita u poslovnom kreditu koji je pravna osoba A.A. d.o.o. ugovorila s Croatia bankom, priopćili su iz Udruge Franak.

Zbog toga je Croatia banka dužna vratiti naplaćenu naknadu u iznosu od 21.893 eura i platiti zatezne kamate na taj iznos počevši od dana naplate te dodatno platiti još 3.600 eura sudskih troškova.

“Prema našim saznanjima to je prva pravomoćna presuda takve vrste za pravne osobe, dok je za potrošače to već uvriježena sudska praksa koja je potvrđena i na Vrhovnom i na Ustavnom sudu”, rekli su iz Udruge Franak.

Kažu da ne mogu tvrditi da će se takva sudska praksa potvrditi na Vrhovnom sudu RH, ali očekuju da će se to dogoditi.

U priopćenju se navodi da po ocjeni Visokog trgovačkog suda u Zagrebu ne postoji odgovornost tužitelja, pravne osobe, ni za kakvu štetu nastalu banci zbog prijevremenog vraćanja kredita. Sud ističe da su nedopustive aktivnosti banke usmjerene na otežavanje ispunjenja tužiteljeve obveze i sankcioniranje tužitelja koji je zbog svojih razloga odlučio banci vratiti kredit prije roka određenog za njegovo vraćanje.

“Odredbe iz članaka 1021. i 1024. Zakona o obveznim odnosima su jasne i nedvojbene, a njima je propisano da se ugovorom o kreditu korisnik obvezuje vratiti kredit i platiti ugovorene kamate, a u slučaju prijevremene otplate platiti štetu ako je time uzrokovana šteta kreditoru”, istaknuli su.

“Potpuno je jasno da unaprijed ugovorena naknada za prijevremenu otplatu kredita nikako ne može biti nekakva unaprijed poznata šteta za kreditora, nego je to nezakonito ugovorena naknada, koja u potrošačkim kreditima notorno nije dopuštena, ali na istim principima ona nije dopuštena niti u poslovnim kreditima. Nikako se štetom ne može smatrati nenaplaćena kamata u budućnosti, jer kreditor novcem kojim raspolaže uvijek može dalje kreditirati druge fizičke, i pravne osobe”, dodali su.

Naglasili su da ne sumnjaju da će Vrhovni sud RH morati odgovoriti na revizijsko pitanje o zakonitosti izlaznih naknada u poslovnim kreditima, kao što je to već prije nekoliko godina riješio pozitivno za potrošačke kredite.

Iz Udruge Franak kažu da im je teško zamisliti drugačije pravno shvaćanje od ovoga iznesenoga u presudi.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari