Ustavni sud odlučivat će o pravu potrošača na utvrđenje ništetnosti CHF ugovora

Udruga Franak/Press
Udruga Franak, Foto: Udruga Franak/arhiv

Udruga Franak priopćila je da je na Ustavnom sudu nekoliko predmeta po kojima taj sud mora odlučiti o pravu potrošača na utvrđenje ništetnosti CHF ugovora.

„Saznajemo da se na Ustavnom sudu nalazi nekoliko predmeta po kojima Ustavni sud mora odlučiti je li kod odlučivanja sudova o ništetnosti ugovora o kreditu s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom povrijeđeno pravo tužitelja na pravično suđenje i obrazloženu odluku“, priopćili su iz Udruge Franak.

Ustavni sud je te tužbe dobio nakon županijskih negativnih presuda i zastao u odlučivanju sve dok Vrhovni sud ne donese svoje presude, odnosno svoje pravno shvaćanje po tomu pitanju.

Ustavni sud će, kako su dodali, morati donijeti relativno jednostavne odluke o ponavljanju postupaka na prvom stupnju, kojima će temelj biti zasad nepoznati pravni stav suda o pitanjima poput – je li valutna klauzula CHF glavni predmet ugovora o kreditu, jesu li valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa bitni sastojci ugovora, je li ništetan ugovor u kojem su ništetni bitni sastojci ugovora, a to su glavni predmet – valuta kredita i cijena – kamatna stopa kredita.

„Naglašavamo, da pritom Ustavni sud neće donijeti konačnu odluku o ništetnosti samih ugovora, nego će eventualno ukinuti sve presude i naložiti ponavljanje postupaka na prvom stupnju radi utvrđenja ništetnosti ugovora u cjelini“, navodi se u priopćenju.

U slučaju da Vrhovni sud donese pravno shvaćanje kako su ugovori s valutnom klauzulom CHF ništetni, svoje ustavne tužbe će podnijeti banke, pa će i u tom slučaju Ustavni sud morati donositi svoje odluke po takvim predmetima, dok će u tom slučaju ustavne tužbe tužitelja biti povučene, smatraju u Franku.

„Očekujemo da će Vrhovni sud donijeti pravno shvaćanje o ništetnosti CHF ugovora tijekom ove godine, i nakon toga će Ustavni sud bilo na temelju ustavnih tužbi koje su već dostavljene od strane tužitelja, bilo na temelju ustavnih tužbi koje će tek dostaviti banke, morati dati svoj pravorijek“, istaknuli su iz Udruge.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari