Ubrzala europska prodaja automobila u listopadu

Pixabay.com
Prodaja automobila u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prodaja automobila u EU ubrzala je u listopadu, a električni automobili na baterije prvi su put u razdoblju od početka godine pretekli ‘dizelaše’, izvijestila je u utorak udruga proizvođača ACEA.

U listopadu su u EU registrirana 855.484 nova automobila, za 14,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U rujnu njihov je broj uvećan za 9,2 posto, prenosi Hina.

U skupini vodećih tržišta najviše je u listopadu porasla prodaja u Francuskoj, za 21,9 posto, a blizu je i Italija s rastom prodaje za 20 posto. Dvoznamenkasti rast bilježila je i Španjolska, za 18,1 posto. Najskromniji rezultat zabilježila je Njemačka, za 4,9 posto.

Udio električnih automobila na baterije stabilizirao se u listopadu na 14,2 posto i manji je za otprilike pola postotnog boda nego u rujnu. U kolovozu prvi je puta premašio 20 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

U Hrvatskoj je u listopadu, prema podacima ACEA-e, registrirano 3.709 novih automobila, za 22,7 posto više nego lani. U rujnu je tržište poraslo za 7,1 posto. Podaci za Hrvatsku pokazuju oštar pad prodaje električnih automobila na baterije u listopadu, za čak 27,7 posto, i skok prodaje hibridnih modela, za 73,8 posto.

U razdoblju od siječnja do listopada europsko tržište novih automobila poraslo je za 16,7 posto, uz registriranih devet milijuna novih automobila, izračunala je ACEA.

Električni automobili na baterije prvi put su pretekli dizelaše, s prodanih 1,23 milijuna vozila, u usporedbi s 1,22 milijuna vozila s pogonom na dizel i tržišnim udjelom u razdoblju od siječnja do listopada od četrnaest posto. No, na prvom su mjestu i dalje benzinci s udjelom u tržištu od 33,4 posto, a na drugom hibridni modeli s gotovo 29 posto.

Rast prodaje zabilježen je u razdoblju od siječnja do listopada na svim tržišta, uz izuzetak Mađarske.

U skupini vodećih tržišta najviše je porasla prodaja u Italiji i Španjolskoj, za 20,4 odnosno 18,5 posto. Slijede Francuska i Njemačka s rastom prodaje za 16,5 odnosno 13,5 posto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do listopada registrirano 49.354 novih vozila, za 31,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju ACEA-ini podaci.

Prodaja električnih automobila na baterije porasla je za 27,4 posto, a prodaja dizelaša za 23 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari