U trećem tromjesečju 2023. BDP se u eurozoni smanjio, a u EU porastao

Pixabay.com
Europska središnja banka, Franfurt, Foto: Pixabay.com

Prema preliminarnim podacima Eurostata, u trećem tromjesečju ove godine sezonski prilagođen BDP smanjen je za 0,1 posto u eurozoni, a u Europskoj uniji je porastao za 0,1 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. U oba područja je porastao za 0,1 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

U drugom tromjesečju 2023. BDP je u eurozoni porastao za 0,2 posto, a u EU je ostao stabilan.

Ovi izračuni se baziraju na podacima 19 članica i pokrivaju 94 posto BDP-a EU-a i 96 posto BDP-a eurozone, napomenuli su iz Eurostata.

Od 13 zemalja čijim je podacima Eurostat raspolagao za treće tromjesečje 2023. godine, najveći pad gospodarske aktivnosti zabilježen je u Irskoj i to 1,8 posto u usporedbi s prethodim tromjesečjem. Na drugom mjestu je Austrija s padom od 0,6 posto, a na trećem je Češka s padom od 0,3 posto.

Najveći porast gospodarske aktivnosti zabilježen je u Latviji, 0,6 posto, nakon nje je Belgija s 0,5 posto i Španjolska s 0,3 posto.

Prema Eurostatu, rast BDP-a na godišnjoj razini zabilježen je u samo pet zemalja Europske unije u trećem tromjesečju.

Najviše je porastao u Portugalu, 1,9 posto, Španjolskoj za 1,8 posto i u Belgiji za 1,5 posto. Francuska je imala rast od 0,7 posto, a Latvija od 0,6 posto.

Najveći pad, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, zabilježen je u Irskoj i to 4,7 posto, nakon nje je Estonija s padom od 2,5 posto te Austrija i Švedska koje su obje bilježile pad od 1,2 posto.

Statistički podaci otkrili su da je u Litvi gospodarstvo stagniralo.

Nisu objavljeni podaci za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku, Bugarsku, Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Nizozemsku, Dansku, Finsku, Luksemburg, Maltu, Cipar i Grčku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari