Američki BDP porastao za 1,2 posto u trećem tromjesečju

pixabay.com
Gospodarstvo, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američko gospodarstvo ubrzalo je u trećem tromjesečju na kvartalnoj i na godišnjoj razini, oslonjeno na pojačanu osobnu potrošnju, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.

Američki BDP porastao je u razdoblju od srpnja do rujna za 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 0,5 posto, pokazali su izračuni ministarstva.

U odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje porastao je za 2,9 posto, nakon 2,4-postotnog povećanja u razdoblju od travnja do lipnja, prenosi Hina.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, iznosila je u trećem kvartalu 4,9 posto. U drugom kvartalu iznosila je 2,1 posto.

Osobna potrošnja, ključni oslonac najvećem svjetskom gospodarstvu, uvećana je u trećem kvartalu za 2,4 posto na godišnjoj razini, odražavajući znatno veća izdvajanja građana na robu. U drugom kvartalu porasla je za 1,8 posto.

Državna potrošnja porasla je za 4,5 posto, nešto snažnije nego u prethodnom tromjesečju.

Bruto privatna ulaganja stabilizirala su se nakon pada u proljetnom tromjesečju zahvaljujući znatno blažem padu izdvajanja za stambene nekretnine i kontinuirano snažnom ulaganju kompanija u poslovne objekte.

Izvoz je gotovo stagnirao, nakon 2,2-postotnog rasta u razdoblju od travnja do lipnja, pokazuje izvješće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari