U svibnju poboljšana očekivanja europskih potrošača

Freepik.com
Potrošači, ilustracija, Foto: Freepik.com

Očekivanja europskih potrošača poboljšana su u svibnju 2024., signalizirajući ublaženi pesimizam u uvjetima popuštanja inflacije pod pritiskom kontinuirano visokih troškova zaduživanja, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja Europske komisije.

Indeks očekivanja potrošača u eurozoni porastao je za 0,4 boda u odnosu na travanj i iznosio je minus 14,3 boda, izračunala je EK.

Travanj je označio prekid dvomjesečnog razdoblja zamjetnog poboljšanja na pragu proljeća koje je zamijenilo sumoran početak godine, prenosi Hina.

I indeks za EU u cjelini pokazuje poboljšana očekivanja potrošača u svibnju, prema rastu indeksa za pola boda, na minus 13,2 boda.

Vrijednosti su na oba područja i dalje znatno ispod dugogodišnjeg prosjeka, napominje Komisija, u uvjetima slabije kupovne moći i kontinuirano visokih troškova zaduživanja.

Podaci za istraživanje prikupljani su od 1. do 22. svibnja u 26 zemalja EU-a, uz izuzetak Irske, i pokrivaju 98,2 posto konačne osobne potrošnje u eurozoni te 98,5 posto u EU.

Komisija će kompletno izvješće o očekivanjima u gospodarstvu objaviti krajem mjeseca.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari