U sedam mjeseci svijetom proputovalo 700 milijuna turista, najatraktivniji Bliski Istok

pixabay.com
Putovanja, ilustracija Foto: Pixabay.com

U svijetu je od početka godine do kraja srpnja putovalo 700 milijuna turista ili 43 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine, a to je i 85 posto turista u odnosu na 2019. godinu, novi su podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Do kraja 2023. godine ova brojka mogla bi porasti na oko 95 posto.

Prenoseći podatke iz novog izdanja svog svjetskog barometra, iz UNWTO-a ističu i da su se između siječnja i srpnja 2023. godine najviše brojkama iz 2019. godine sa međunarodnim dolascima turista približili Bliski istok, Afrika i Europa.

Pritom, prenosi Hina, važnim drže što turistička potražnja ne jenjava nego se povećava i po ocjeni iz UNWTO-a – pokazuje održivi oporavak.

Srpanj je, prema njihovim procjenama, od završetka pandemije bio najprometniji turistički mjesec u svijetu, sa 145 milijuna međunarodnih putnika, što pokazuje da se turizam snažno oporavlja u svim dijelovima svijeta, ali i prilagođava novim okolnostima i potražnji.

Jedina regija u svijetu koja je u sedam mjeseci 2023. premašila rezultat iz 2019. godine je Bliski Istok, s 20 posto više međunarodnih dolazaka turista, dok su Afrika i Europa iza – s 92 odnosno 91 posto.

Amerike su u sedam mjeseci 2023. godine dostigle 87 posto dolazaka turista u poređenju sa 2019. godinom, a za Aziju i Pacifik iz UNWTO-a kažu da se po dostupnim podacima, prenosi Hina, oporavak turizma također ubrzao na oko 60 posto razine dolazaka stranih turista prije pandemije.

UNWTO predviđa i da bi do kraja 2023. međunarodni turizam mogao doći do razine od 95 posto međunarodnih dolazaka turista, prije pandemije.

“Izgledi za posljednji ovogodišnji kvartal ukazuju na nastavak oporavka, ali umjerenijim tempom nakon vrhunca ljetne sezone. Očekuje se da će ponovno otvaranje Kine i drugih azijskih tržišta i odredišta nastaviti poticati putovanja”, procjenjuju iz Svjetske turističke organizacije.

Jedan odgovor

  1. Zapravo uopće nije čudno vidjeti turizam na Bliskom Istoku u porastu, pogotovo kada se u obzir uzmu cijene na drugim, dosad popularnijim turističkim odredištima. Ima prelijepih odredišta, a cijene su u granicama normale.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari