U komercijalnom smještaju u srpnju jedan posto manje noćenja nego lani

Foto: Josipa Brusić/Pexels

U komercijalnom smještaju u srpnju je boravilo 4,5 milijuna turista ili četiri posto više nego u istom mjesecu lani, ali su ostvarili jedan posto manje noćenja ili 25 milijuna, dok je na razini sedam mjeseci i dolazaka i noćenja turista ove godine bilo više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Strani turisti, piše Hina, uobičajeno su i u srpnju bili u većini u komercijalnim smještajnim objektima, 4,1 milijun njih ili 3,8 posto više nego u lanjskom srpnju, ali su i “zaslužni” za ukupni pad noćenja jer je njihovih noćenja bilo 1,1 posto manje ili 23,4 milijuna.

Za razliku od njih, ali i s puno manjim ‘brojkama’, domaćih turista je u komercijalnom smještaju bilo i noćilo više nego lani. Došlo ih je 351.200 koji su ostvarili 1,6 milijuna noćenja, odnosno pet i 2,5 posto više nego u srpnju 2022. godine.

Među stranim turistima, Nijemaca je i u srpnju u komercijalnom smještaju bilo najviše, 662.000, a ostvarili su i najviše noćenja, 4,8 milijuna.

Po broju noćenja slijede ih Slovenci, Poljaci, Česi, Austrijanci i Slovaci, koji su također svi ostvarili manje noćenja u tom smještaju nego u lanjskom srpnju.

Odmarališta i slični objekti za kraći odmor (u što se ubraja i privatni smještaj) su među vrstama komercijalnog smještaja zabilježili najviše noćenja u srpnju, 14,4 milijuna, što je pad u odnosu na srpanj lani za 1,1 posto.

Na drugom su mjestu kampovi sa šest milijuna noćenja ili gotovo pet posto manje, dok su hoteli na trećem mjestu s ukupnih 4,7 milijuna noćenja u srpnju i ujedno i s najmanjim padom, od 0,2 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari