Tvrtka Rasco predstavila prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

Prvo hrvatsko vozilo na vodik, Foto:Hina

Hrvatska tvrtka Rasco u ponedjeljak je u Münchenu na najvećem europskom sajmu komunalne opreme IFAT, premijerno predstavila prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik, cestovnu čistilicu Lynx H2 5000.

Vozilo, pojašnjava Hina, pokreću elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za njihov pogon ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija.

Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, naglašavaju, jedini nusproizvod je voda. Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati.

Lynx H2 5000 u odnosu na prethodnu dizelsku i električnu dvokubičnu verziju ima zapreminu od pet kubika te širinu čišćenja do 3,5 metara.

Riječ je, ističe se u priopćenju, o izrazito složenom proizvodu koji je u potpunosti razvijen u Rascovu pogonu gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi i jedan je od generatora razvoja sjeverozapadne Hrvatske.

S obzirom da Hrvatska trenutno nema industrijsku niti javnu punionicu za vozila na vodik, čistilica je namijenjena stranim tržištima na kojima ova kompanija ostvaruje 90 posto svojih prihoda.

Predsjednik uprave Rascoa Ivan Franičević ističe kako je ta čistilica kruna 35-godišnjeg rada tvrtke.

“Čistilica može nositi preko deset kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji”, izjavio je Franičević.

Dodao je da je Rasco jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila i jedini značajan igrač koji se probio iz lokalnih okvira na globalno tržište s tim tipom opreme.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari