Tužba protiv Tesle zbog ugrožavanja zdravlja stanovnika Fremonta

Teslina tvornica u Fremontu, Foto: Wikimedia Commons

Neprofitna organizacija za zaštitu okoliša Environmental Democracy tužila je Teslu jer je, ističu, više stotina puta prekršila savezni Zakon o čistom zraku dozvoljavajući tvornici u kalifornijskom Fremontu štetne misije iz lakirnice.

Environmental Democracy u tužbi navodi kako taj američki proizvođač automobila od siječnja 2021. godine izlaže obližnje stanovnike i radnike prekomjernim količinama dušikovog oksida, arsena, kadmija i drugih štetnih kemikalija.

Stoga, navodi Hina, zahtijevaju zabranu koja bi zaustavila prekomjerno onečišćenje, plus građanske novčane kazne do 121.275 dolara po danu zbog kršenja Zakona o čistom zraku.

Tužba predana saveznom sudu u San Franciscu, pojačava pritisak na Teslu da poboljša kakvoću zraka oko svoje glavne tvornice u SAD-u.

Okružni ured za kakvoću zraka tako je već početkom mjeseca zatražio da neovisno vijeće Tesli naloži smanjenje štetnih emisija iz rada lakirnice.

Tom je prilikom istaknuto kako se Teslin sustav za smanjenje emisija “opetovano” kvari, a proizvođač automobila je od 2019. dobio 112 obavijesti o prekršaju.

U veljači je tvrtka pristala platiti 1,5 milijuna dolara u nagodbi zbog tužbe 25 kalifornijskih okruga koji su tvrdili da je pogrešno postupala s opasnim otpadom na lokacijama diljem te savezne američke države.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari