Tržište smanjuje premiju rizika nakon napada Irana, cijene nafte padaju

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijene nafte su niže tijekom trgovanja u ponedjeljak jer su sudionici na tržištu smanjili premije rizika nakon iranskog napada na Izrael kasno u subotu za koji je izraelska vlada rekla da je prouzročio ograničenu štetu.

Fjučersi nafte Brent, za isporuku u lipnju, pali su 23 centa, te iznose 90,22 dolara po barelu, dok su terminske cijene nafte West Texas Intermediate (WTI) za isporuku u svibnju, niže za 29 centi, te iznose 85,37 dolara po barelu.

Napad, koji je uključivao više od 300 projektila i dronova, bio je prvi na Izrael iz druge zemlje u više od tri desetljeća, što je izazvalo zabrinutost oko šireg regionalnog sukoba koji utječe na promet nafte preko Bliskog istoka.

“Napad je u velikoj mjeri bio cijenjen u danima koji su mu prethodili. Također ograničena šteta i činjenica da nije bilo gubitaka života znači da će možda odgovor Izraela biti odmjereniji. Ali jasno je da još uvijek postoji dosta neizvjesnosti i sve ovisi o tome kako će Izrael sada odgovoriti”, rekao je za Reuters Warren Patterson, voditelj robne strategije u ING-u.

Kako Iran trenutno proizvodi više od tri milijuna barela dnevno sirove nafte kao glavni proizvođač unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), rizik opskrbe uključuje strože sankcije za naftu i odgovor Izraela mogao bi uključivati ciljanje iranske energetske infrastrukture, pojašnjava ING u bilješci.

Ali ako dođe do značajnog gubitka opskrbe, SAD bi mogao osloboditi daljnje količine sirove nafte iz svojih strateških rezervi nafte, dok OPEC ima više od pet milijuna barela dnevno slobodnog proizvodnog kapaciteta, navodi se u istoj bilješci.

“Ako bi se cijene znatno povećale zbog gubitaka u opskrbi, moglo bi se zamisliti da bi grupa pokušala vratiti dio ovog rezervnog kapaciteta na tržište. OPEC neće htjeti vidjeti cijene previsoke s obzirom na rizik od uništenja potražnje”, navedeno je u bilješci.

Referentne vrijednosti nafte porasle su u petak u iščekivanju iranskog napada, dotaknuvši svoje najviše razine od listopada.

Unatoč ograničenoj šteti, analitičari su uvelike očekivali barem kratkotrajni rast cijena jutros, ali da će značajniji i dugotrajniji učinci na cijene uslijed eskalacije zahtijevati materijalne poremećaje u opskrbi, kao što su ograničenja u brodskom tjesnacu u Hormuzu blizu Irana. Do sada je sukob Izraela i Hamasa imao malo opipljivog utjecaja na opskrbu naftom.

“Napad na iransko veleposlanstvo u Siriji i iranska odmazda podigli su napetost na Bliskom istoku. Međutim, ne očekujemo trenutnu reakciju u cijenama sirove nafte s obzirom na dovoljno slobodnog kapaciteta i već povećanu geopolitičku premiju rizika”, rekli su analitičari ANZ Researcha u bilješci.

Izraelski odgovor, navode, odredit će hoće li eskalacija završiti ili se nastaviti. Sukob bi još uvijek mogao biti ograničen na Izrael, Iran i njegove opunomoćenike, uz moguću umiješanost SAD-a. Samo u ekstremnom slučaju vidimo da će to realno utjecati na tržišta nafte.

Analitičari Citi Researcha rekli su da su produljene napetosti tijekom drugog kvartala ove godine uglavnom dovele do cijene nafte na 85 do 90 dolara po barelu. Budući da je tržište bilo uvelike uravnoteženo u ponudi i potražnji tijekom prvog tromjesečja, bilo kakva deeskalacija mogla bi dovesti do naglog  pada cijena na razinu od 70 do 80 dolara po barelu.

“Ono što nije uračunato u cijenu na trenutnom tržištu, po našem mišljenju, potencijalni je nastavak izravnog sukoba između Irana i Izraela, za koji procjenjujemo da bi cijene nafte mogle porasti na više od 100 dolara po barelu, ovisno o prirodi događaja”, ističu analitičari za Reuters.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari