Sukob na Biskom istoku se ne smiruje, cijene nafte rastu

pixabay.com
Cijene nafte, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte porasle su u petak jer su pojačane napetosti na Bliskom istoku povećale rizik od prekida opskrbe iz regije proizvodnje nafte.

Fjučersi nafte Brent veći su za 75 centi, te iznose 90,49 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) veći za 87 centi, te iznose 85,89 dolara.

Napetosti na Bliskom istoku i dalje rastu, prenosi Reuters, što utječe na cijene nafte.

Analitičari ING-a kažu da očekuju povlačenje rasta nafte ako ne dođe do daljnje eskalacije na Bliskom istoku ili prekida opskrbe, dodajući da je najnovije mjesečno izvješće OPEC-a o tržištu također bilo u skladu s očekivanjima.

Održavamo našu prognozu da će Brent prosječno iznositi 87 dolara po barelu tijekom drugog kvartala ove godine”, dodali su analitičari ING-a.

“Geopolitički rizici i dalje su visoki”, stoji u bilješci ANZ Researcha, dodajući da su cijene nafte veće za gotovo 19 posto uz podršku poboljšanja gospodarskih uvjeta i smanjenja opskrbe od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, zajedno nazvanih OPEC+.

U Europi, gdje je tržište rada počelo „omekšavati“ a rast stagnira, čelnici središnje banke ostavili su referentnu stopu nepromijenjenu, ali su signalizirali da ostaju na pravom putu da smanje stope već u lipnju.

Odluka Europske središnje banke da ostavi nepromijenjene kamatne stope bila je očekivana, ali popratne izjave otvaraju vrata za kratkoročno monetarno labavljenje”, navodi S&P Global Market Intelligence u bilješci.

Međutim, u SAD-u, dužnosnici Federalnih rezervi signalizirali su da nema žurbe sa snižavanjem kamatnih stopa jer „ljepljiva inflacija“ u SAD-u i dalje izaziva zabrinutost, te nije izvjesno što će se desiti s kamatnim stopama u SAD-u, nakon sjednice u lipnju, što izaziva određen oprez kod ulagača.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari