Tržišta nafte čekaju odluku FED-a, cijene u padu

pexels.com
Naftna platforma, Foto: Pexels.com/zukiman-mohamad

Nafta je u utorak pojeftinila nakon što su pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Kairu pomogli u smirivanju tržišnih bojazni od širenja sukoba na Bliskom istoku..

Fjučersi nafte Brent niži su za deset centi, te iznose 88,30 dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku zapadnu teksašku sirovu (WTI) naftu niži za 13 centi, te iznose 82,50 dolara po barelu.

“Pregovori o mogućem prekidu vatre između Izraela i Hamasa naveli su sudionike na tržištu da dodatno ublaže premiju geopolitičkog rizika u cijenama nafte, dok nadolazeći sastanak FED-a također potiče kratkoročni oprez. Stope koje se duže drže na povišenim razinama mogle bi potaknuti daljnji rast američkog dolara, a istovremeno dovesti do određenih rizika za izglede potražnje za naftom “, rekao je za Reuters Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

Kontinuirani napadi jemenskih Hutija na pomorski promet južno od ključne trgovačke rute Sueskog kanala zadržali su nisku cijenu nafte i mogli bi potaknuti veće premije za rizik ako igrači očekuju prekide u opskrbi sirovom naftom.

Na gospodarskom planu, ulagači ovog tjedna čekaju reviziju politike američke središnje banke FED, koja se suočava s inflacijom koja potiskuje tržišna očekivanja za bilo kakvo smanjenje stope, što bi moglo ojačati američki dolar i usporiti potražnju za naftom.

Neki ulagači oprezno procjenjuju veću vjerojatnost da bi FED mogao povisiti kamatne stope za četvrtinu postotnog boda ove i iduće godine jer su inflacija i tržište rada i dalje otporni. FED bi nove informacije trebao objaviti 1. svibnja.

Uz to, zabrinutost zbog potražnje također je utjecala na raspoloženje, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci istraživanja, jer su premije za dizel i lož ulje u odnosu na sirovu naftu pale na najnižu razinu u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Četverotjedna prosječna potrošnja u SAD-u blizu je prosječne sezonske niske potrošnje u posljednjih pet godina”, rekao je ANZ, pozivajući se na podatke Uprave za energetske informacije (EIA).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari