TikTok otvorio prvi podatkovni centar u Europi zbog straha od nadzora Pekinga

Pixabay.com
TikTok Foto: Pixabay.com

Društvena mreža TikTok otvorila je u Irskoj svoj prvi podatkovni centar u Europi kako bi selidbom podataka europskih korisnika na Stari kontinent otklonila strahovanja od narušavanja privatnosti i nadzora Pekinga.

Vlasnik mreže, kineski ByteDance, isticao je u više navrata da nikada nije davao podatke Pekingu. No, kritičari strahuju da bi Kina mogla zatražiti pristup, navodi BBC.

Kompanija je selidbu podataka najavila u veljači, a u utorak su izvijestili da su ih već počeli seliti na servere u Dublinu, prenosi Hina.

Naziv “Projekt Clover (djetelina)” trebao bi signalizirati ključnu ulogu Irske u TikTokovim planovima. U utorak otvoren je podatkovni centar u Dublinu. U Irskoj trebao bi biti otvoren još jedan i jedan u Norveškoj.

Niz institucija zabranio je aplikaciju na službenim uređajima dužnosnika zbog straha od nadzora, uključujući Europski parlament, Europsku komisiju i Vijeće EU-a i britansku vladu, podsjeća BBC.

Projekt Clover angažirao je i globalnu tvrtku za kibernetičku sigurnost NCC s uredima širom Europe koja bi trebala pomno analizirati TikTokove mehanizme zaštite podataka i prijavljivati eventualne incidente.

NCC će identificirati i odgovoriti na sve “sumnjive ili neuobičajene pokušaje pristupa” i raditi na poboljšanju sigurnosti, poručili su iz TikToka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari