Talijanski antimonopolski regulator kaznio BAT i Amazon sa sedam milijuna eura

Freepik.com/ Diana Grytsku
Nikotin, ilustracija, Foto: Freepik.com/ Diana Grytsku

Talijanska nadzorna agencija za tržišno natjecanje AGCM kaznila je British American Tobacco (BAT) i Amazon s ukupno sedam milijuna eura zbog obmanjujućeg oglašavanja grijanih duhanskih proizvoda.

BAT je kažnjen sa šest milijuna eura, a Amazon s milijun eura, jer potrošačima nisu pružili dovoljno informacija o sadržaju nikotina i odgovarajućim zdravstvenim rizicima korištenja proizvoda Glo Hyper X2 i Glo Hyper Air.

U oglašavanju su predstavljeni kao “jednostavni elektronički uređaji” i “dizajnerski proizvodi”, navodi se u priopćenju AGCM-a.

“Ovo je ozbiljno obmanjujuće ponašanje koje potrošače navodi na kupnju proizvoda koji predstavlja rizik po zdravlje i koji je zabranjen za maloljetnike”, piše u priopćenju, prenosi Reuters.

BAT-ov uređaj Glo, koji se prodaje na Amazonovoj online platformi, sam po sebi ne sadrži nikotin, ali se koristi s duhanskim štapićima koji sadrže nikotin.

Talijanski antimonopolski regulator pokrenuo je svoju istragu u travnju 2023., optuživši dvije tvrtke da nisu jasno navele da su ti proizvodi samo za odrasle i napomenule da se reklamiraju kao “bez nikotina”.

U to je vrijeme Reuters pronašao ponudu Amazona za Glo Hyper X2 koja predstavlja proizvod kao “alternativu cigaretama, iskustvo bez dima i mirisa, bez nikotina”. Ponuda je imala fotografiju sa simbolom “zabranjeno mlađima od 18”.

Isti proizvod sada sadrži upozorenje da nije za maloljetnike, da nije siguran te da sadrži nikotin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari