Talijanska premijerka preuzela “punu odgovornost” za neočekivani jednokratni porez bankama

pixabay.com
Rim Foto: Pixabay.com

Talijanska premijerka Giorgia Meloni je preuzela “punu odgovornost” za prošlotjednu iznenađujuću odluku o uvođenju jednokratnog poreza na dobit banaka od 40 posto, zbog kojeg je nanesena šteta vjerodostojnosti njezine vlade na međunarodnim financijskim tržištima. Meloni je za talijanske medije rekla da porez od 40 posto nije imao kaznenu namjeru, prenosi Hina. “Učinila bih to opet. Jer vjerujem da se moraju učiniti prave stvari. Ovo je odluka koju sam donijela (sama). To je osjetljivo pitanje i preuzimam punu odgovornost za njega”, dodala je Melonila.

U nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, talijanska konzervativna vlada objavila je iznenađujuću odluku kasno navečer prošlog ponedjeljka, izazvavši velike prodaje dionica banaka dan kasnije, i to ne samo velikih talijanskih nego i ostalih bankarskih divova u ezroni. Potom se ni 24 sata kasnije djelomično povukla, pojasnivši da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 posto vriejdnosti njihove imovine.

Jednokratnim porezom, prenosi Hina, oporezuje se snažna dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa. Reuters je doznao u vrijeme kada je mjera objavljena da će talijansko Ministarstvo financija timporezom prikupiti nešto ispod 3 milijarde eura. No, prije pojašnjenja kako se uvodi maksimalna granica za oporezivanje, izračuni su ukazivali na znatno veće iznose.

Budući da je primijećeno da je ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti bio odsutan s prošlotjedne konferencije za novinare na kojoj je najavljen taj porez, Meloni je danas rekla i da je bio obaviješten o toj odluci. No, ostali su članovi vlade držani su u neznanju zbog osjetljivosti tog pitanja, dodala je. Talijanska vlada se poigrala s idejom oporezivanja rekordne dobiti banaka zbog viših kamatnih stopa, piše Reuters, ali čini se da je odustala djelomično od toga, no njezina nejasna komunikacija oko toga izazvala je uzbunu među međunarodnim ulagačima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari