Svjetska banka odobrila inicijative koje bi trebale pomoći zemljama pogođenim katastrofama

Pixabay.com
Poplava, ilustracija Foto: Pixabay.com

Svjetska banka objavila je da je odobrila nove inicijative kako bi se zemljama članicama pogođenim prirodnim katastrofama i drugim šokovima omogućio brz pristup hitnim sredstvima iz njihovih postojećih programa zajmova i tako im pomoglo odgovoriti na globalno okruženje u kojem je sve više kriza.

Ojačavanje alata banke za pripravnost i odgovor na krizne situacije omogućilo bi zemljama da odmah prime do 10 posto neisplaćenih sredstava iz postojećeg projektnog zajma ili drugog instrumenta za odgovor na hitne situacije, prenosi Hina.

Generalna direktorica Svjetske banke za operacije Anna Bjerde rekla je za Reuters da bi zemlja s neisplaćenih tri milijarde dolara iz kreditnog portfelja od pet milijardi dolara mogla ostvariti pristup iznosu od 300 milijuna dolara u slučaju uragana, potresa ili pandemije, što je iznos likvidnosti koji bi je mogao spasiti od mnogih nevolja.

“Čujemo klijenta za klijentom, od zemalja s vrlo niskim primanjima do onih sa srednjim prihodima, kako govore ‘Kad nastupi kriza, financijski smo nespremni i moramo napraviti užasne kompromise koje ne želim napraviti'”, navela je Bjerde.

Svjetska banka također će povećati pristup unaprijed dogovorenom kriznom financiranju u sklopu budućih programa kreditiranja, koji će zahtijevati provedbu reformi za jačanje pripravnosti na krizne situacije i druge institucionalne mjere za izgradnju otpornosti.

Treća komponenta koju je odobrio izvršni odbor Svjetske banke je širenje upotrebe proizvoda osiguranja od katastrofa za zaštitu od katastrofa velikih razmjera.

To uključuje obveznice za katastrofe koje osiguravaju isplate osiguranja u slučaju uragana ili drugih katastrofa koje zadovoljavaju određene pragove.

Ovo je dio reformskih napora Svjetske banke za proširenje njezine misije i za suočavanje s klimatskim promjenama te drugim globalnim krizama, ali i znatno povećanje njezinih kreditnih kapaciteta.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari